Cel mai scurt test IQ din lume are doar 3 întrebări, dar 80% dintre oameni nu răspund corect
Ești pregătit să afli dacă ești mai deștept decât prietenii tăi? Stai fără grijă, nu trebuie să participi la studii clinice și nici nu trebuie să răspunzi la 100 de întrebări. Avem pentru tine cel mai scurt test IQ din lume.
Deși cel mai scurt test IQ din lume are doar trei întrebări, mai bine de 80% dintre oameni nu reușesc să răspundă corect.
Testul a fost publicat inițial de către profesorul Shane Frederick în 2005, de la Școala de Management din cadrul Universității Yale, atunci când l-a testat pe 3.000 de participanți și a descoperit că doar 17% au reușit să răspundă corect la toate cele trei întrebări.
Așadar, iată întrebările pentru cel mai scurt test IQ din lume:
De atunci, testul tot circulă pe Internet și își face din când în când apariția pe rețelele de socializare online, gata să provoace frustrare și disperare în rândul celor care încearcă să răspundă la cele trei întrebări.
Prima întrebare:
1. O bâtă și o minge costă 1,10 dolari. Bâta costa cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?
Țineți minte! Nu trebuie să vă grăbiți să răspundeți pentru că Frederick a creat un test de inteligență, astfel că răspunsul ar putea să fie mai complicat decât ar părea la prima vedere.
A doua întrebare:
2. Dacă cinci mașinării au nevoie de cinci minute pentru a produce cinci piese, de cât timp ar avea nevoie 100 de mașinării să producă 100 de piese?
A treia și ultima întrebare:
3. Într-un lac poate fi observat un petic de nuferi. În fiecare zi, peticul își dublează mărimea. Dacă este nevoie de 48 de zile pentru ca peticul de nuferi să acopere tot lacul, cât timp ar fi necesar pentru ca peticul să acopere doar jumătate din lac?
Acum e momentul să aflăm și răspunsurile. Oamenii răspund de obicei 10 cenți, 100 de minute și 24 de zile. Așadar, dacă ai răspuns și tu la fel, felicitări! Ai greșit toate răspunsurile!
Răspunsurile corecte pentru cel mai scurt test IQ din lume
De fapt, răspunsurile corecte sunt… 5 cenți, 5 minute și 47 de zile.
La prima întrebare, Frederick a explicat că „oricine ar trebui să-și dea seama că diferența dintre 1 dolar și 10 cenți este de 90 de cenți, nu 1 dolar așa cum stipulează problema”. „În acest caz, observarea erorii este esențială pentru rezolvarea problemei”, a adăugat profesorul.
Presh Talwalkar, absolvent al Universității Stanford și deținătorul contului de YouTube MindYourDecisions unde publică probleme de matematică, logică și multe altele, a încercat să explice prima întrebare și cum ar putea fi rezolvată.
Răspunsurile corecte explicate
„Să spunem că mingea costă X. Apoi, bâta costă cu 1 dolar mai mult, așadar X + 1. Așadar, avem bâtă + minge = X + (X + 1) = 1,1 pentru că împreună costă 1,10 dolari. Asta înseamnă 2X + 1 = 1,1. Apoi, 2X = 0,1 astfel că X = 0,05. Asta înseamnă că mingea costă 5 cenți și bâta costă 1,05 dolari”.
Atunci când vine vorba despre a doua întrebare, Presh Talwalkar a explicat: „dacă 5 mașinării au nevoie de 5 minute pentru a produce 5 piese, atunci o mașinărie are nevoie de 5 minute pentru a produce o piesă (fiecare mașinărie produce o piesă în 5 minute). Dacă avem 100 de mașinării, atunci fiecare poate produce o piesă în 5 minute. Deci răspunsul va fi 100 de piese în 5 minute”.
Iar la ultima întrebare, Talwalkar a spus că „peticul își dublează mărimea pe zi ce trece, așadar peticul este înjumătățit în fiecare zi care a trecut. Astfel, în ziua cu numărul 47 lacul este pe jumătate acoperit”.
Sursa: LadBible
Vă mai recomandăm să citiți și:
Directorul OpenAI avertizează că Inteligența Artificială ar putea cauza „extincția” omenirii
„Nașul Inteligenței Artificiale” a demisionat de la Google. Ce pericole spune că ne așteaptă?
Owen Gingerich, astronom renumit convins de existența unui Creator superinteligent, a murit