O rocă ce a căzut pe planeta Jupiter a fost surprinsă în ultima săptămână a lunii august, declanșând o lumină care a fost observată cu telescoapele de pe Pământ.
Rețeaua de telescoape din Japonia, alcătuită în principal din Organized Autotelescopes for Serendipitous Event Survey (OASES) și Planetary Observation Camera for Optical Transient Surveys (PONCOTS), a detectat cu succes acest impact vizibil.
Se pare că un astronom amator a reușit să surprindă momentul impactului pe Jupiter.
MASA Planetary Log, un cont de astronom amator de pe platforma de socializare X (cunoscută anterior drept Twitter), a distribuit un videoclip care surprinde evenimentul de impact care a avut loc pe 28 august, la 19:45 (ora României).
Alți astronomi amatori de pe X au confirmat același eveniment, descriind observarea unei lumini strălucitoare, despre care se crede că ar fi fost cauzată de o mică cometă sau de un asteroid. Sunt necesare mai multe investigații pentru a stabili dimensiunea exactă și tipul obiectului, dar și dacă acesta a aparținut sau nu sistemului nostru solar, subliniază Interesting Engineering.
Deși nu este neobișnuit ca obiectele rătăcite să se ciocnească de Jupiter, capturarea coliziunii exact în momentul în care se produce este un eveniment relativ rar.
Planeta Jupiter este ocazional lovită de comete sau asteroizi din cauza dimensiunilor sale enorme și a atracției gravitaționale excepțional de puternice. Mai mult, influența gravitațională a lui Jupiter ajunge în centura de asteroizi, situată între orbitele lui Marte și Jupiter. În consecință, asteroizii din centură ar putea experimenta orbite modificate, aducându-i potențial în apropierea planetei și crescând probabilitatea de coliziuni.
Unii experți cred că dimensiunea mare a lui Jupiter este cea care protejează Pământul de coliziuni frecvente cu roci spațiale, permițându-i astfel vieții să-și continue existența. Planeta fie absoarbe aceste obiecte care se apropie de Sistemul Solar, fie le aruncă mai departe de Pământ. În caz contrar, aceste obiecte reprezintă o mare amenințare pentru Pământ și pentru alte planete interioare.
Potrivit unei cercetări din 2013, gigantul gazos poate suferi impacturi de la rocile spațiale de aproximativ 12 până la 60 de ori în fiecare an. Cu toate acestea, astronomii au avut oportunități limitate de a documenta aceste impacturi scurte, de moment. Cel mai recent impact documentat a avut loc în septembrie 2021.
Dar probabil cel mai bine documentat exemplu a avut loc în 1994, când fragmente ale cometei Shoemaker-Levy 9 s-au prăbușit pe Jupiter cu o forță echivalentă cu 300 de milioane de bombe atomice.
Această cometă a fost descoperită pe 24 martie 1993, de către astronomii Carolyn și Eugene M. Shoemaker, împreună cu David Levy. Interesant este că a fost prima cometă descoperită care înconjoară o planetă, și nu Soarele. „Efectul forțelor de maree ale lui Jupiter au rupt deja corpul ceresc și, în cele din urmă, fragmentele s-au ciocnit cu Jupiter între 16 și 22 iulie 1994”, a menționat NASA într-o veche declarație.
Cometa orbita planeta Jupiter de peste un deceniu, când a fost spartă în 20 de bucăți de către imensa gravitație a planetei. Telescopul Spațial Hubble a documentat și surprins acest celebru eveniment de impact pe Jupiter.
Dumitru Prunariu regretă eșecul misiunii Luna-25 a Rusiei. „Adevărul este că eram optimist”
Roverul Chinei a descoperit structuri ascunse adânc sub fața nevăzută a Lunii
Cercetătorii ar fi găsit viață pe Marte în urmă cu 50 de ani și apoi ar fi distrus-o
A fost descoperită cea mai magnetică stea masivă de până acum