Niște mărgele minuscule recuperate din largul coastei Papua Noua Guinee ar fi putut proveni dintr-o piatră cu o istorie destul de interesantă, ce a traversat ani-lumină de la originea sa, undeva în afara Sistemului Solar.
Deși concluziile nu au fost încă evaluate în mod corespunzător, rezultatele provoacă deja dezbateri în comunitatea științifică, deoarece cercetătorii avertizează că nu ar trebui să vedem în această analiză mai multe lucruri decât prezintă de fapt.
Meteorul a fost urmărit de sateliții Guvernului SUA înainte de a se dezintegra deasupra Pacificului în 2014. Viteza neobișnuită a bolidului, denumit CNEOS 2014-01-08 (sau mai simplu, IM1), a atras interesul ca fiind o potențială rachetă venită din afara Sistemului Solar.
Aceasta a fost o oportunitate de neratat pentru renumitul astronom Avi Loeb, de la Universitatea Harvard (SUA), care a fondat Proiectul Galileo în 2021 pentru a căuta semnături ale tehnologiei de origine extraterestră. În iunie, acesta a condus o expediție pentru a căuta rămășițele lui IM1, amintește Science Alert.
Folosind o serie de magneți puternici din pământuri rare, membrii echipei de căutare au cernut sute de sferule minuscule cu un diametru de 0,05 până la 1,3 milimetri din sedimente aflate la 2 kilometri adâncime, la aproximativ 85 de kilometri nord de Insula Manus.
O evaluare preliminară a 57 de obiecte minerale făcută de către o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard sugerează că cel puțin câteva dintre acestea nu reflectă genul de chimie la care ne-am aștepta de la propriul nostru Sistem Solar, alimentând speculațiile că IM1 a trecut prin spațiul interstelar înainte de a se izbi de planeta noastră.
„Aceasta este o descoperire istorică, care marchează prima dată când oamenii dețin materiale dintr-un obiect interstelar mare și sunt extrem de mulțumit de aceste rezultate din această analiză științifică riguroasă”, spune antreprenorul american Charles Hoskinson, care a ajutat la finanțarea expediției.
Această analiză a implicat dezvăluirea raportului dintre elementele care alcătuiesc o selecție de mărgele, despre care se presupune că au fost rezultate din suprafețele fragmentelor meteorului în timp ce acestea s-au prăbușit prin atmosferă înainte de a cădea în ocean.
Variațiile izotopilor de fier s-au dovedit a fi în concordanță cu faptul că roca a suferit o intrare traumatică prin atmosfera noastră, susținând ipoteza că sferulele nu sunt de origine terestră.
Fiind foarte îmbogățite în metalele beriliu (Be), lantan (La) și uraniu (U), particulele nu par, de asemenea, tipurile de materiale pe care le-am găsi în vecinătatea noastră planetară. De fapt, acest raport special nu a fost niciodată văzut până acum la niciun meteorit, sugerând o raritate care indică un loc de naștere din afara Sistemului Solar.
Analiza contribuie la un domeniu de studiu în creștere privind schimbul de materiale stâncoase între stele. În teorie, obiectele care orbitează în jurul unei stele ar putea fi aruncate cu suficientă forță pentru a le trimite pe orbita celuilalt în mod destul de regulat.
În termeni cosmici, totuși, „în mod regulat” încă ar putea să însemne „destul de rar” pentru observația umană. Am confirmat primul nostru schimb interstelar local abia în 2017, când ne-a atras atenția comportamentul ciudat al unui asteroid numit ‘Oumuamua.
Găsirea rămășițelor unui astfel de vizitator pe suprafața Pământului ar fi extraordinară pentru astronomi. Atât de extraordinară încât dovezile pentru originile unui specimen ar trebui să fie foarte solide, extinzându-se cu mult dincolo de un test chimic preliminar.
Ca în cazul oricărei alte descoperiri de referință, și aceasta atrag o atenție semnificativă, opiniile experților variind de la scepticism rezervat la îndoială accentuată.
Având în vedere obiectivul Proiectului Galileo de a vâna nu doar materiale de origine extrasolară, ci și semne de tehnologie extraterestră, conversația nu are cum să nu fie polarizată, atrăgând un spectru de opinii critice și optimiste din diverse colțuri ale mediului academic și nu numai.
Lucrarea în sine ridică posibilitatea ca conținutul ridicat de uraniu să fie în sine un indiciu că este implicată un fel de tehnologie extraterestră. Mulți oameni din comunitatea de cercetare vor avea interpretări mai conservatoare, cel puțin până când se știu mai multe despre acest material.
Pentru a complica și mai mult lucrurile, expediția în sine a atras critici din partea autorităților din Papua Noua Guinee, care susțin că membrii echipei ar fi intrat ilegal în țară.
Oricât de dramatic ar părea totul, știința a evoluat ca o practică de a separa ideile utile de politică, convingeri personale și presupuneri fanteziste. Va trebui să așteptăm ceva mai mult pentru a spune cu încredere că acest nisip într-adevăr a provenit dintr-o stâncă care a stat cândva la căldura unei alte stele. Deocamdată, putem doar să ne imaginăm povestea pe care ar putea să ne-o spună.
Această cercetare este disponibilă în prezent pe arXiv.org în așteptarea evaluării de către colegi.
Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă gigantică, de mărimea lui Saturn
Oamenii de știință au descoperit urme ale unei clime sezoniere pe Marte
Marte se învârte din ce în ce mai repede, iar oamenii de știință nu știu de ce
O gaură neagră de mărimea unei stele emite semnale radio pe care astronomii nu le pot explica