Roverul Chandrayaan-3 al Indiei a confirmat că există sulf la polul sudic al Lunii
India abia a ajuns pe Lună și deja misiunea Chandrayaan-3 transmite primele observații științifice de la polul sudic selenar.
După ce a scanat suprafața de la polul sudic al Lunii cu lasere, roverul Indiei, primul care explorează această regiune, a confirmat că aici există sulf, a transmis Organizația pentru Cercetare Spațială (ISRO) din India.
„Instrumentul cu spectroscopie (LIBS) de la bordul roverului Chandrayaan-3 a făcut primele măsurători in-situ asupra compoziției de elemente în apropiere de polul sudic al Lunii”, a anunțat ISRO.
„Aceste măsurători in-situ confirmă în mod clar prezența sulfului”
„Aceste măsurători in-situ confirmă în mod clar prezența sulfului în regiune, ceva ce nu a fost posibil cu instrumentele de la bordul sondelor orbitale”, a mai precizat ISRO.
Analizele preliminare au indicat și prezența aluminiului, fierului, calciului, cromului și titanului.
„Măsurătorile ulterioare au dezvăluit prezența siliciului, oxigenului și manganului. Investigații pentru prezența hidrogenului sunt în curs”, a mai adăugat ISRO, potrivit ScienceAlert.
Apa înghețată de pe Lună ar putea fi extrem de valoroasă
Deși China, Rusia și SUA au aselenizat cu succes, încercările anterioare ale Rusiei și Indiei de a ajunge la polul sudic al Lunii au eșuat.
Polul sudic al satelitului nostru natural este considerat a fi zona cea mai bogată în apă de pe Lună, iar roverul Chandrayaan-3, numit Pragyan, va petrece următoarele săptămâni căutând apă înghețață. În același timp, roverul va studia atmosfera și compoziția regiunii.
Apa înghețată ar putea fi extrem de valoroasă. Ar putea fi folosită pentru a produce oxigen respirabil pentru viitoarele baze lunare umane și ar putea oferi ingrediente pentru combustibilul de rachetă ce ar putea ajuta la trimiterea oamenilor pe Marte.
Micul rover al Indiei cântărește 25,8 kilograme
Denumirea Pragyan provine de la cuvântul hindus pragya și înseamnă cea mai pură formă de înțelepciune, inteligență și cunoaștere.
Micul rover cântărește 25,8 kilograme și este de mărimea unui câine ciobănesc german. Roverul este echipat cu instrumente de spectroscopie (LIBS), dar și un laser cu particule alfa.
LIBS este capabil să detecteze elemente prin transmiterea de lasere puternice în suprafața selenară și generarea de plasmă fierbinte. Studiul luminii de la acea plasmă poate ajuta la identificarea lungimilor de undă de la diferite particule dintr-o anumită zonă de pe Lună.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Primele descoperiri ale Indiei pe Lună! Temperatura incredibilă detectată de roverul Chandrayaan-3
India a scris istorie la preț de chilipir! Cât i-a costat pe indieni aselenizarea?
Momentul în care India scrie istorie și aselenizează la polul sudic al Lunii
Aselenizare reușită! India este prima țară din lume care ajunge la polul sudic al Lunii