Vechea zicală că „râsul este cel mai bun medicament” poate conține un element de adevăr atunci când vine vorba de sănătatea inimii.
Un studiu a demonstrat că un chicot face ca țesutul din interiorul inimii să se extindă, ceea ce crește fluxul de oxigen în jurul corpului. Pacienții cu boală coronariană care au luat parte la un curs de terapie prin râs au avut inflamație redusă și o sănătate mai bună, a constatat cercetarea.
„Studiul nostru a constatat că terapia prin râs a crescut capacitatea funcțională a sistemului cardiovascular”, a spus autorul principal, prof. Marco Saffi, de la Spitalul Clinic de Porto Alegre (Brazilia). Descoperirile au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie de la Amsterdam, cea mai mare conferință despre inimă din lume, informează The Guardian.
Oamenii de știință au efectuat un studiu primul de acest fel pentru a examina dacă terapia prin râs ar putea îmbunătăți simptomele pacienților cu boli de inimă. Au fost implicați 26 de adulți cu vârsta medie de 64 de ani, toți diagnosticați cu boală coronariană, cauzată de acumularea plăcii în pereții arterelor care îi furnizează sânge inimii.
De-a lungul a trei luni, jumătate dintre participanți au fost rugați să urmărească două programe diferite de comedie de o oră în fiecare săptămână, inclusiv sitcomuri populare. Cealaltă jumătate a vizionat două documentare serioase diferite, despre subiecte precum politică sau pădurea tropicală amazoniană.
La sfârșitul perioadei de studiu de 12 săptămâni, grupul care a „luat” cel mai bun medicament a avut rezultate cu 10% mai bune într-un test care a măsurat cât de mult oxigen putea pompa inima lor în jurul corpului. Grupul a avut rezultate bune și la o a doua măsurătoare, care a testat cât de bine se pot extinde arterele.
Participanților li s-au făcut teste de sânge pentru a li se măsura câțiva biomarkeri ai inflamațiilor, care indică cât de multă placă s-a acumulat în vasele de sânge și dacă oamenii sunt expuși riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral. Rezultatele au arătat că acești markeri s-au redus semnificativ la grupul cu terapia de râs, în comparație cu grupul de control.
„Atunci când pacienții cu boală coronariană ajung la spital, au o mulțime de biomarkeri ai inflamațiilor. Inflamația este o parte importantă a procesului de ateroscleroză, când placa se acumulează în artere”, a spus Saffi.
„Acest studiu a constatat că terapia prin râs este o intervenție bună care ar putea ajuta la reducerea inflamației și la scăderea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral. Terapia prin râs ar putea fi implementată în instituții și sisteme de sănătate precum NHS pentru pacienții cu risc de probleme cardiace”, a spus el.
„Nu trebuie neapărat să fie programe TV; persoanele cu boli de inimă pot fi invitate la seri de comedie sau încurajate să se bucure de seri distractive cu prietenii și familia. Oamenii ar trebui să încerce să facă lucruri care îi fac să râdă cel puțin de două ori pe săptămână”, subliniază cercetătorul.
În viitor, a sugerat Saffi, terapia prin râs ar putea ajuta la reducerea dependenței de medicamente. În timp ce oamenii de știință continuă să avanseze cercetările despre motivul pentru care un chicot ar putea fi bun pentru inimă, acum au o înțelegere fermă.
„Râsul ajută inima deoarece eliberează endorfine, care reduc inflamația și ajută inima și vasele de sânge să se relaxeze. De asemenea, reduce nivelul hormonilor de stres, care exercită presiune asupra inimii”, a spus Saffi.
„Râsul îi ajută pe oameni să se simtă mai fericiți în general și știm că, atunci când oamenii sunt mai fericiți, își urmează mai bine tratamentul”, spune omul de știință.
Cât de îngrijorați să fim de expunerea la Soare?
Care sunt cele opt schimbări ale stilului de viață care ne pot prelungi viața cu 20 de ani
O ciupercă mortală a fost învinsă cu un nou tip de tratament
Un nou vaccin ar putea deține cheia pentru prevenirea sau reducerea impactului bolii Alzheimer