Oamenii de știință de la Universitatea Metropolitană din Osaka, Japonia au dezvoltat un model avansat de Inteligență Artificială (AI) care utilizează radiografiile toracice pentru a estima cu exactitate vârsta cronologică a unui pacient.
Mai important, atunci când există o disparitate, Inteligența Artificială poate semnala o corelație cu o boală cronică. Aceste descoperiri marchează un salt în domeniul imagisticii medicale, deschizând calea pentru o mai bună detectare și intervenție timpurie a bolilor.
Rezultatele sunt publicate în The Lancet Healthy Longevity.
Echipa de cercetare, condusă de studentul absolvent Yasuhito Mitsuyama și de Dr. Daiju Ueda de la Departamentul de Radiologie de Diagnostic și Intervenție de la Școala de Medicină Absolută, Universitatea Metropolitană din Osaka, a construit mai întâi un model de Inteligență Artificială bazat pe învățare profundă pentru a estima vârsta din radiografiile toracice ale persoanelor sănătoase, scrie EurekAlert.
Apoi au aplicat modelul la radiografii ale pacienților cu boli cunoscute pentru a analiza relația dintre vârsta estimată de AI și fiecare boală. Având în vedere că Inteligența Artificială antrenată pe un singur set de date este predispusă la supra-adaptare, cercetătorii au colectat date de la mai multe instituții.
Pentru dezvoltarea, instruirea, testarea internă și externă a modelului AI pentru estimarea vârstei, au fost obținute în total 67.099 de radiografii toracice între 2008 și 2021 de la 36.051 de persoane sănătoase care au fost supuse unor controale medicale în trei instituții.
Modelul dezvoltat a arătat un coeficient de corelație de 0,95 între vârsta estimată de AI și vârsta cronologică. În general, un coeficient de corelație de 0,9 sau mai mare este considerat a fi foarte puternic.
Pentru a valida utilitatea vârstei estimate de AI folosind radiografiile toracice ca biomarker, au fost compilate alte 34.197 de radiografii toracice de la 34.197 de pacienți cu boli cunoscute de la alte două instituții.
Rezultatele au arătat că diferența dintre vârsta estimată de AI și vârsta cronologică a pacientului a fost corelată pozitiv cu o varietate de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea și boala pulmonară obstructivă cronică.
Cu alte cuvinte, cu cât vârsta estimată era mai mare în comparație cu vârsta cronologică, cu atât era mai probabil ca indivizii să aibă aceste boli.
„Vârsta cronologică este unul dintre cei mai critici factori în medicină”, a declarat dl Mitsuyama. „Rezultatele noastre sugerează că vârsta aparentă bazată pe radiografia toracică poate reflecta cu acuratețe condițiile de sănătate dincolo de vârsta cronologică. Ne propunem să dezvoltăm în continuare această cercetare și să o aplicăm pentru a estima gravitatea bolilor cronice, pentru a prezice speranța de viață și pentru a prognoza posibilele complicații chirurgicale.”
Arta generată de Inteligența Artificială nu poate fi protejată prin drepturi de autor
Inteligența Artificială ne-ar putea ajuta să comunicăm cu animalele
Inteligența Artificială poate trata tumorile cerebrale mai rapid și mai eficient
Google lansează chatbotul Bard bazat pe Inteligența Artificială şi în România