Organizația pentru Cercetare Spațială din India (ISRO) a dat publicității primele imagini făcute de sonda Chandrayaan-3 a Indiei după aselenizarea istorică la polul sudic al Lunii.
Primul set de imagini a fost făcut de instrumentul Horizontal Velocity Camera al sondei pe măsură ce nava se apropia de suprafața Lunii. O fotografie adiționată, făcută cu Landing Imager Camera, arată locul de aselenizare, inclusiv o parte din umbra navei spațiale.
India devenit miercuri, 23 august, prima țară din lume care a reușit o aselenizare la polul sudic selenar și a patra țară din lume care a reușit să ajungă pe Lună.
Misiunea a decurs fără probleme, iar nava spațială a aselenizat chiar cu patru minute mai devreme decât era preconizat.
„India este acum pe Lună! Succesul nostru aparține întregii umanități”, a transmis premierul Narendra Modi, la scurt timp după ce țara sa a scris istorie.
Aceasta a fost a doua încercare de aselenizare pentru țara din Asia de Sud. India a mai încercat și în 2019 să ajungă pe Lună, însă fără succes. Atunci, sonda orbitală Chandrayaan-2 a fost lansată cu succes, însă nava de aselenizare s-a prăbușit pe suprafața Lunii.
Dar, de ce este polul sudic al Lunii atât de important și râvnit? Oamenii de știință cred că aici s-ar putea ascunde cantități vaste de apă înghețată. Totodată, regiunea ar putea oferi indicii despre vulcanii Lunii, materialul pe care cometele și asteroizii l-au adus pe Pământ și despre originea oceanelor.
Dacă apa înghețată există în cantități suficiente, aceasta ar putea fi o resursă de apă potabilă pentru viitoarele misiuni de explorare umană și ar putea ajuta la răcirea echipamentelor, potrivit Space.com.
Momentul în care India scrie istorie și aselenizează la polul sudic al Lunii
Aselenizare reușită! India este prima țară din lume care ajunge la polul sudic al Lunii
NASA testează motoarele de rachetă care vor ajuta la returnarea mostrelor de pe Marte
Misiunea Chandrayaan-3 a fost lansată! India ar putea deveni a patra țară ce reușește o aselenizare