De cel puțin trei săptămâni, hackeri misterioși atacă telescoapele importante din Hawaii și Chile, forțând oamenii de știință să scoată temporar zece observatoare din funcțiune. Operațiunile de la distanță au fost, de asemenea, oprite la alte observatoare.
Acest val de atacuri îi face pe cercetători să caute răspunsuri și, bineînțeles, un motiv. De ce ar încerca cineva în mod intenționat să oprească cercetarea astronomică?
Hackeri misterioși atacă telescoapele, ceea ce a întrerupt deja o serie de proiecte internaționale, inclusiv teze de doctorat și alte lucrări. Nedumeriți, cercetătorii se întrec acum pentru a găsi modalități de a întări securitatea cibernetică și de a relua observațiile.
Și pentru multe cercetări, s-ar putea să fie deja prea târziu. Multe observații sunt programate cu precizie, lăsându-le cercetătorilor ferestre de timp scurte, dintre care multe s-au terminat deja.
Amploarea urmărilor este uluitoare. La începutul lunii august, NOIRLab, un laborator de cercetare susținut de guvernul federal, a anunțat că telescopul său Gemini North din Hawaii a fost închis după un „incident cibernetic”. A urmat telescopul său geamăn, Gemeni South, relatează Futurism.
O săptămână mai târziu, NOIRLab le-a interzis astronomilor să acceseze de la distanță comenzile unei alte rețele de telescoape numite Mid-Scale Observatories din Chile. Alte opt telescoape din țară au fost nevoite să-și suspende operațiunile.
În mod misterios, NOIRLab a refuzat să detalieze natura atacului cibernetic sau să clarifice dacă atacatorii au cerut o răscumpărare. NOIRLab și-a propus de atunci să trimită o echipă de absolvenți în Chile, cu speranța de a relua observațiile la fața locului.
Alți oameni s-au întrebat dacă hackerii știu ce fac. „Foarte posibil, atacatorul nici măcar nu știe că atacă un observator”, a declarat Von Welch, pensionat, anterior conducător al Cybersecurity Center of Excellence din cadrul NSF.
Este o situație neobișnuită pentru astronomi, deoarece atacurile cibernetice nu fac de obicei parte din fișa postului. Dar incidentul va servi probabil ca motivație pentru a reduce vulnerabilitățile.
„Când oamenii spun ‘Dar unde sunt datele?’, va trebui să le spun ‘Ei bine, nu am date pentru că un hacker a atacat computerul’. Nu știu dacă vreun comitet de angajare va fi înțelegător într-o astfel de situație”, a spus Luis Welbanks, un cercetător post-doctoral în astronomie la Universitatea de Stat din Arizona (SUA), care folosește observații de la sol pentru a studia atmosferele exoplanetelor.
Cercetătorii au descoperit o rețea de „super-autostrăzi” în Sistemul Solar
Momentul în care India scrie istorie și aselenizează la polul sudic al Lunii
Nebuloasa Inelul, fotografiată în detalii fără precedent cu Telescopul Spațial James Webb
Noile receptoare ALMA care vor cerceta originile noastre cosmice au fost testate cu succes