A fost descoperită cea mai magnetică stea masivă de până acum
A fost descoperit un nou tip de obiect astronomic, anume stele magnetice masive cu heliu! Rezultatele anunțate de cercetători ar putea ajuta la elucidarea originilor magnetarilor.
Magnetarii sunt cei mai puternici magneți din Univers. Aceste stele super-dense au câmpuri magnetice ultra-puternice și pot fi găsite peste tot în galaxia noastră.
Totuși, astronomii nu știu cu certitudine cum se formează. Acum, mulțumită mai multor telescoape din toată lumea, inclusiv Observatorul European de Sud (ESO), cercetătorii au descoperit o stea încă în viață care cel mai probabil va deveni un magnetar.
HD 45166 nu a putut fi explicată prin metode convenționale
Chiar dacă a fost observată deja de peste 100 de ani, natura enigmatică a stelei HD 45166 nu a putut fi explicată prin metode convenționale, iar puține erau știute în afara faptului că face parte dintr-o pereche de stele, este bogată în heliu și este de câteva ori mai masivă decât Soarele nostru.
Câmpurile magnetice influențează comportamentul stelelor și ar putea explica de ce modelele tradiționale nu au putut descrie steaua HD 45166, aflată la 3.000 de ani-lumină depărtare în constelația Licornul.
„Țin minte că am avut un moment de Evrica atunci când parcurgeam literatura: Ce-ar fi dacă steaua e magnetică?”, a spus Tomer Shenar, autor coordonator al studiului publicat în Science și astronom la Universitatea din Amsterdam, Țările de Jos.
Cea mai magnetică stea masivă descoperită până acum
Echipa lui Shenar a descoperit că steaua are un câmp magnetic incredibil de puternic (43.000 de gauși), astfel că HD 45166 este cea mai magnetică stea masivă descoperită până acum. „Întreaga suprafață a stelei de heliu are un câmp magnetic de aproape 100.000 de ori mai puternic decât cel al Pământului”, a explicat Pablo Marchant, astronom la Institutul de Astronomie din Belgia și unul dintre autorii studiului.
Așadar, observațiile marchează descoperirea primei stele magnetice masive cu heliu. „Este grozav să descoperi un nou tip de obiect astronomic, mai ales atunci când s-a ascuns sub ochii tuturor”, a spus Shenar.
Steaua va deveni cel mai puternic tip de magnet din Univers
Mai mult, steaua oferă indicii despre originea magnetarilor, stelelor moarte compacte ce dețin câmpuri magnetice de cel puțin de 1 miliard de ori mai puternice decât cel al stelei HD 45166. Calculele echipei sugerează că steaua va ajunge într-un final un magnetar.
Pe măsură ce se prăbușește sub propria gravitație, câmpul magnetic va deveni tot mai puternic și steaua va deveni în cele din urmă un miez compact cu un câmp magnetic de aproape 100 de trilioane de gauși, adică cel mai puternic tip de magnet din Univers.
Cercetările au mai arătat că steaua s-a format în urma fuziunii dintre două stele mai mici și bogate în heliu.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O stea eșuată neobișnuită este cu 2.000 de grade Celsius mai fierbinte decât Soarele
Astronomii au identificat cea mai rece stea care emite unde radio
Astronomii au găsit o stea care devine „diamant cosmic” la 104 ani-lumină depărtare de Pământ