„Situație anormală” pentru sonda Rusiei cu doar câteva zile înainte de aselenizare
Sonda Luna-25 a Rusiei a trecut printr-o „situație anormală” sâmbătă, 19 august, în timp ce se pregătea de transferul pe orbita de preaselenizare, a transmis agenția spațială rusă Roscosmos, citată de Reuters.
Nava spațială este programată să aselenizeze la polul sudic luni, 21 august, un pas important în cursa pentru explorarea unei regiuni a Lunii despre care oamenii de știință cred că ar ascunde cantități vaste de apă și alte elemente prețioase.
„În timpul operațiunilor, o situație anormală a avut loc la bordul stației automatice”, a anunțat Roscosmos într-un comunicat, potrivit Reuters.
Al treilea cel mai adânc crater din emisfera sudică a Lunii
Specialiștii analizează situația, a adăugat Roscosmos fără să ofere și alte detalii despre incident.
Recent, cercetătorii ruși au anunțat că au primit primele rezultate de la misiunea Luna-25 și că au început să le analizeze.
Agenția Rusiei a împărtășit, de asemenea, fotografii cu craterul Zeeman de pe Lună, imagini făcute de sonda Luna-25. Craterul este al treilea cel mai adânc din emisfera sudică a Lunii și măsoară 190 kilometri în diametru și opt kilometri în adâncime.
Echipamentul a înregistrat „un impact de micrometeorit”
Roscosmos a mai transmis că datele primite până acum au dezvăluit informații despre elementele chimice din solul selenar, fapt ce va permite operațiunile programate pentru studierea suprafeței Lunii.
Mai mult, cercetătorii ruși au anunțat că echipamentul misiunii a înregistrat „un impact de micrometeorit”. Luna-25 a intrat pe orbita Lunii miercuri, 16 august, prima navă spațială trimisă de Rusia pe satelitul natural al Pământului în ultimii 47 de ani.
Sonda este de mărimea unei mașini de mici dimensiuni și va încerca să opereze timp de un an la polul sudic al Lunii, acolo unde oamenii de știință de la NASA și alte agenții au detectat în anii recenți apă înghețată în craterele aflate în umbră permanentă.
Implicații majore pentru puterile spațiale
Existența apei are implicații majore pentru puterile spațiale și ar permite misiuni umane de lungă durată și mineritul pentru resurse selenare.
Totodată, misiunea Indiei a trimis multe alte fotografii uimitoare cu Luna, înainte de aselenizarea istorică programată pentru 23 sau 24 august. Sonda Chandrayaan-3 a fost lansată în data de 14 iulie, potrivit Space.com.
O aselenizare reușită ar fi un succes major pentru India, având în vedere că până acum doar SUA, Uniunea Sovietică și China au reușit să trimită sonde pe Lună.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Primele imagini trimise de sonda rusească Luna-25 în drumul său spre Lună
Rusia a lansat prima sa misiune pe Lună după 47 de ani
„Omul de pe Lună” este cu 200 de milioane de ani mai bătrân decât s-a crezut inițial