Terapia genică pentru Parkinson ar putea fi un leac pentru dependența de alcool
Un grup de cercetători a descoperit că terapia genică pentru Parkinson i-ar putea ajuta, de asemenea, pe consumatorii cronici de alcool să scape de dependență.
Oamenii de știință de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon (OHSU; din SUA) și de la alte instituții au descoperit o modalitate nouă de a trata tulburarea de abuz de alcool. Ei au descoperit că terapia genică pentru Parkinson ar putea fi, de asemenea, adaptată pentru a reduce dramatic consumul de alcool la băutorii cronici, cel puțin la primatele non-umane.
Tratamentul implică utilizarea unei molecule specifice care induce creșterea celulelor pentru a „reseta” căile creierului de recompensare cu dopamină, reducând astfel „centrul de recompensă al creierului” al pacientului atunci când acesta bea.
Terapia genică pentru Parkinson care i-ar putea face pe dependenți să renunțe la alcool
Terapia implică o intervenție chirurgicală pe creier, dar cercetătorii sunt încrezători că ar putea funcționa eficient și la oameni. „Acest lucru a fost incredibil de eficient”, a spus coautoarea dr. Kathleen Grant, profesoară și conducătoare a Diviziei de Neuroștiință a Centrului Național de Cercetare a Primatelor din Oregon (ONPRC) al OHSU.
Pentru a obține aceste rezultate, cercetătorii au injectat un virus nedăunător care poartă o proteină numită factor neurotrofic derivat din glial, sau GDNF, în creierul unui grup de maimuțe rhesus care au consumat foarte mult etanol diluat în apă. După ce patru maimuțe au fost supuse procedurii, consumul lor de etanol a scăzut cu peste 90% în comparație cu grupul de control, informează Interesting Engineering.
„Băutul a scăzut aproape la zero. Luni la rând, aceste animale au ales să bea apă și pur și simplu să evite să bea alcool. Și-au scăzut consumul până în punctul în care a fost atât de scăzut încât nu am înregistrat alcool în sânge”, a spus Grant.
De ce beau oamenii?
GDNF este un factor de creștere care stimulează activitatea neuronilor de sinteză a dopaminei din creier prin promovarea proliferării celulare. Dopamina este un neurotransmițător care promovează sentimentele de bine și de fericire în creier. Cu toate acestea, în tulburarea consumului de alcool, eliberarea de dopamină este redusă din cauza consumului prelungit de alcool.
„Dopamina este implicată în întărirea comportamentului și îi face pe oameni să găsească plăcere în diferite lucruri. Consumul acut de alcool poate crește dopamina. Cu toate acestea, consumând-o în mod cronic, creierul se adaptează în așa fel încât scade eliberarea de dopamină”, a spus cercetătoarea.
„Prin urmare, atunci când oamenii sunt dependenți de alcool, nu simt cu adevărat mai multă plăcere în a bea. Se pare că beau mai mult pentru că simt nevoia să-și mențină starea de ebrietate”, a adăugat ea.
Rezultatele au fost incredibile. „Maimuțele care au fost tratate cu această genă au început permanent să supraexprime dopamina și și-au scăzut substanțial consumul de alcool”, a spus Grant.
„Tratamentul ar fi cel mai potrivit pentru persoanele care au demonstrat deja că toate abordările noastre terapeutice normale nu funcționează pentru ei. Este potrivit pentru cei care ar putea să creeze un rău grav sau să se omoare pe ei înșiși sau pe alții din cauza consumului”, a spus ea.
Studiul a fost publicat în Nature Medicine.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum reduci riscul de demență? Pune-ți creierul la contribuție!
Un matematician spune cum putem avea o viață fericită: „Nu putem prezice viitorul”
Test de cultură generală. Care e singura parte din corp ce nu se poate vindeca singură?
Inteligența Artificială poate trata tumorile cerebrale mai rapid și mai eficient