Celule stem care vor fi programate în așa fel încât să se dezvolte și să se transforme în versiuni minuscule, simplificate și sferice ale creierului uman vor fi, în curând, lansate pe Stația Spațială Internațională (ISS).
În pregătirea călătoriei lor spre spațiu, celulele au fost multiplicate având la bază celulele epiteliale de la un adult, potrivit unor explicații transmise de laboratorul național al Statelor Unite ale Americii, finanțat de guvern (ISS National Lab).
Celulele stem rezultate sunt cunoscute sub denumirea de „celule stem pluripotente induse” care, sub influența unor mai multe substanțe chimice, pot fi forțate să se transforme în orice tip de celulă din corpul omului.
În acest caz particular, odată ce celulele sunt la bordul ISS, vor fi forțate să formeze mai multe țesuturi: neuroni, celulele care trimit semnalele electrice și chimice către creier, dar și microglia și astrocite (două seturi de celule neuronale care au mai multe atribuții, între care apărarea creierului de infecții), potrivit Live Science.
Toate aceste celule se vor uni și se vor transforma singure în mici sfere care pot fi folosite, ulterior, la construcția unor replici ale creierului uman pentru a testa medicamente.
„Food and Drug Administration (FDA – organismul din SUA care aprobă alimentele și medicamentele) a decis că datele umane sunt preferabile datelor animale așa că, în viitor, am putea vedea mult mai multe aprobări bazate pe replici non-animale”, a explicat Shane Hegarty, om de știință și reprezentantul companiei Adonis Therapeutics, care a lucrat la aceste sfere.
Demersul se va dovedi a fi unul binevenit și pentru că FDA a anunțat recent că noile medicamente nu vor mai fi testate pe animale înainte de aprobare pentru că există alternative similare acestor sfere neuronale.
Test de cultură generală. Ce lungime are sistemul circulator uman?
Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze grăsimea abdominală?
Un experiment dezvăluie că genele umane pot fi controlate cu ajutorul electricității