Dinții nu mai cresc la loc odată ce devenim adulți: orice uzură este permanentă, motiv pentru care este important să îi păstrăm cât mai curați și mai sănătoși.
Cu toate acestea, acest lucru este un lucru pe care oamenii de știință încearcă acum să îl schimbe.
S-a anunțat că testele clinice pentru un potențial tratament de regenerare a dinților vor începe în iulie 2024, bazându-se pe decenii de cercetare în domeniu. Dacă aceste teste vor avea succes, medicamentele terapeutice ar putea fi disponibile până în 2030.
O echipă de la Institutul de Cercetare Medicală de la Spitalul Kitano din Japonia se ocupă de acest studiu, care vizează persoanele cu anodonție, o afecțiune genetică rară care împiedică dinții de lapte și dinții adulți să crească în mod normal.
Tratamentul ar viza inițial copiii mici cu această afecțiune, dar, mai târziu, cercetătorii cred că ar putea fi utilizat și la scară mai largă – de exemplu, la persoanele care au probleme dentare mai frecvente, cum ar fi bolile gingivale, scrie ScienceAlert.
,,Ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist”, a declarat pentru The Mainichi Katsu Takahashi, șeful departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la spitalul Kitano.
După ce au găsit o legătură între o anumită genă numită USAG-1 și limitele creșterii dinților la șoareci, cercetătorii au trecut apoi la teste care au încercat să blocheze expresia USAG-1.
A fost descoperit un anticorp care ar putea bloca în siguranță o parte din activitatea USAG-1 la șoareci și dihori fără a conduce la efecte secundare grave, ceea ce a dus la creșterea indusă a dinților.
Următorul pas este de a vedea dacă aceleași reacții chimice pot fi controlate la oameni.
Deocamdată vorbim mai degrabă despre potențial decât despre realitate, dar ar putea fi posibilă utilizarea noului medicament pentru a stimula creșterea unei a treia generații de dinți, după dinții de lapte și dinții adulți de dimensiuni normale.
După cum subliniază cercetătorii într-o recenzie științifică recentă, avantajul acestei abordări este că, de fapt, creșterea dinților este declanșată într-un mod natural, printr-un proces cunoscut sub numele de semnalizare a proteinei morfogenetice osoase (BMP).
Organismul nostru face treaba în mod natural, fără a fi necesară o inginerie complicată a celulelor stem.
Echipa sugerează, de asemenea, că progresele în tehnologia de scanare (cum ar fi spectrometria de masă, de exemplu) vor facilita identificarea biomarkerilor care indică persoanele care vor beneficia cel mai mult de tratament.
O lucrare în acest sens a fost publicată în Nature.
Un pește cu dinții ca de om, descoperit în iazul din spatele unei case din SUA
Când este cel mai bine să ne spălăm pe dinți? Iată cel mai bun moment din zi!
Două specii noi de pisică cu dinți-sabie, identificate în fosile vechi de milioane de ani
Ingredientul din pasta de dinți ce ar putea crește autonomia vehiculelor electrice