Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze grăsimea abdominală?
Este surprinzător cât de mult poate incomoda o persoană – inclusiv vizual – grăsimea abdominală. Unii glumesc și o numesc „burtă de bere”.
Totuși, ar trebui să fim îngrijorați de stratul adipos din acea zonă? Dacă da, ce putem face în acest sens?
Încă de la început, trebuie subliniat că una dintre cauzele comune ale grăsimii abdominale este berea.
Berea, inamicul abdomenului ferm și suplu
„O acumulare de grăsime la mijloc apare, de cele mai multe ori, din cauza consumului excesiv de alimente și de băuturi hipercalorice. Berea se încadrează în aceste categorii, pentru că este foarte ușor să bei câteva mii de calorii în plus față de necesarul tău săptămânal. Pe lângă asta, consumul excesiv de alimente cu un conținut mare de zahăr și de grăsimi merg mână-n mână cu obiceiul de a bea – și astea contribuie la o cantitate mare de grăsime”, a explicat nutriționistul Jenna Hope.
Deci cât de gravă este situația? Întâi ar trebui să ne împungem puțin cu degetul grăsimea abdominală, să aflăm cum o simțim.
Ce arată testul degetului care împunge abdomenul
„Un abdomen cu grăsime mai fermă poate indica un nivel ridicat de grăsime viscerală, adică țesutul adipos s-a acumulat în jurul organelor vitale. O burtă mai moale indică un nivel mare de țesut adipos subcutanat, adică grăsimea este aproape de piele. E drept că este recomandat să evităm ambele situații, însă se crede că grăsimea viscerală prezintă un risc mai mare pentru sănătate și pentru bolile care ar putea apărea mai târziu”, a mai spus nutriționistul, transmite The Guardian.
Motivul grăsimii viscerale este, încă, dezbătut de experți, însă unele cercetări arată că cel puțin cinci gene ar putea contribui. Pe lângă asta, și consumul excesiv de carbohidrați rafinați este pe lista factorilor.
Ce e de făcut? Pe lângă exerciții fizice (s-a dovedit mai eficient alergatul decât ridicatul de greutăți), regimul alimentar este cheia.
„Acolo unde este posibil, reduceți consumul de alcool, în special cel de bere. De asemenea, evitați alimentele bogate în sare, în zahăr și includeți legume în alimentație, deoarece pot ajuta la senzația de sațietate datorită fibrelor”, a mai explicat nutriționistul.
Vă recomandăm să citiți și:
Cât de îngrijorați să fim de expunerea la soare?
Care sunt cele opt schimbări ale stilului de viață care ne pot prelungi viața cu 20 de ani
O ciupercă mortală a fost învinsă cu un nou tip de tratament
Un nou vaccin ar putea deține cheia pentru prevenirea sau reducerea impactului bolii Alzheimer