După-amiezele însorite aduc, în prezent, o nuanță de îngrijorare. Știm, mulți dintre noi, că loțiunea de protecție solară cu factor 50 ar trebui aplicată mult mai des decât o facem noi în timpul zilei, în special după ce înotăm.
Având în vedere modificările climatice cu care ne confruntăm, se ridică întrebarea: situația curentă a stratului de ozon înrăutățește lucrurile?
„Cel mai important lucru care trebuie înțeles este acela că expunerea la Soare fără folosirea unui factor ridicat de protecție solară sau fără îmbrăcăminte care să protejeze reprezintă un risc pentru sănătate. Expunerea la Soare de-a lungul vieții distruge proteinele pielii și celulele, provocând mutații și crescând riscul dezvoltării de cancere ale pielii. De asemenea, pielea devine mult mai puțin eficientă în a reface ADN-ul deteriorat de-a lungul timpului”, a spus dr. Derrick Phillips, dermatolog și purtător de cuvânt al British Skin Foundation.
Noi suntem expuși la două forme de raze ultraviolete ale Soarelui: UVA și UVB. Razele UVA pot pătrunde printre nori și prin geamul de sticlă, de aceea suntem expuși chiar dacă ne aflăm la birou sau în mașină. Pe de altă parte, razele UVB sunt mai periculoase în special în timpul lunilor de vară, în mijlocul zilei, atunci când Soarele este cel mai puternic (sau în zonele unde stratul de ozon este mai subțire, cum ar fi Australia).
Razele UVA sunt prezente pe întreg parcursul anului, penetrează pielea și distrug colagenul și elastina, care au rolul de a oferi un aspect tânăr tenului. „UVA sunt responsabile pentru 80% dintre semnele îmbătrânirii pielii: linii fine, riduri și pigmentare”, a mai explicat dr. Phillips.
Ambele tipuri de radiații sunt cancerigene, însă UVB sunt cele mai dăunătoare, pentru că și o expunere scurtă poate provoca mutații și poate dezvolta melasma.
Pe lângă aceste efecte asupra pielii, oamenii de știință au descoperit că expunerea excesivă la Soare poate avea și alte efecte negative, cum ar fi slăbirea sistemului imunitar, potrivit The Guardian.
A fost găsită gena care împiedică transferul gripei aviare la om
Când este cel mai bine să ne spălăm pe dinți? Iată cel mai bun moment din zi!
Cercetătorii au identificat genele care influențează direct ceea ce mâncăm