O erupție solară gigantică a fost resimțită pe Pământ, Lună și Marte
O erupție solară detectată simultan pe Pământ, pe Lună și pe Marte scoate în evidență mai mult ca oricând necesitatea ca viitoarele misiuni de explorare umană să fie pregătite pentru pericolele reprezentate de radiațiile spațiale.
O ejecție de masă coronală a erupt din Soare la 28 octombrie 2021 și s-a răspândit pe o suprafață atât de mare încât Marte și Pământul, deși se află pe părți opuse ale Soarelui și la aproximativ 250 de milioane de kilometri distanță, au primit un aflux de particule energetice.
Este pentru prima dată când un eveniment solar a fost măsurat simultan pe Pământ, Lună și Marte, după cum arată un articol publicat în Geographical Research Letters.
Explozia a fost detectată de o flotă internațională de nave spațiale, printre care ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) al ESA, Curiosity Mars Rover al NASA, Chang’e-4 Moon Lander al CNSA, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) al NASA și Eu:CROPIS Earth orbiter al DLR.
Explozia a fost detectată de o flotă internațională de nave spațiale
Aceste măsurători simultane pe lumi diferite contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor noastre despre impactul exploziilor solare și despre modul în care câmpul magnetic și atmosfera unei planete pot contribui la protejarea astronauților împotriva acestora.
Evenimentul care a avut loc la 28 octombrie 2021 este un exemplu de ,,intensificare rară la nivelul solului”. În timpul acestor evenimente, particulele de la Soare sunt suficient de energetice pentru a trece prin bula magnetică care înconjoară Pământul și ne protejează de exploziile solare mai puțin energetice.
Aceasta a fost doar a 73-a intensificare la nivelul solului de când au început înregistrările, în anii 1940, iar de atunci nu a mai fost înregistrată niciuna, anunță ESA.
Noi indicii despre impactul exploziilor solare
Deoarece Luna și Marte nu generează propriile câmpuri magnetice, particulele de la Soare pot ajunge cu ușurință la suprafața lor și chiar interacționează cu solul pentru a genera radiații secundare. Însă Marte are o atmosferă subțire care oprește majoritatea particulelor solare cu energie mai mică și le încetinește pe cele foarte energetice.
Având în vedere că Luna și Marte vor fi în centrul viitoarelor explorări umane, este extrem de important să înțelegem aceste evenimente solare și impactul lor potențial asupra corpului uman. Astronauții se confruntă cu riscul de a se îmbolnăvi de radiații.
O doză de radiații mai mare de 700 de miligrame – unitatea de măsură pentru absorbția radiațiilor – poate induce boala de radiații prin distrugerea măduvei osoase, ceea ce duce la simptome precum infecții și hemoragii interne.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cea mai mare planetă din Univers este de două ori cât tot Sistemul Solar la un loc
Cel mai mare vulcan din Sistemul Solar ar fi fost cândva o insulă
O supernovă aproape că a distrus Sistemul Solar în urmă cu 4 miliarde de ani
O pată solară a crescut cât 10 Pământuri în doar 48 de ore, apoi a produs o erupție de clasa X