SuperLuna de marți, 1 august, va putea fi observată toată noaptea. Când are loc următoarea și ultima SuperLună din 2023?

01 08. 2023, 10:00

Luna august va fi deosebit de interesantă pentru pasionații de astronomie. Ultima lună de vară începe și se încheie cu o SuperLună.

Luna Plină (sau Luna Sturion) urcă pe cerul nopții marți, 1 august, iar apoi la sfârșitul lunii vom putea vedea încă o dată Luna Plină în data de 30 august.

Așadar, în seara zilei de 1 august, la ora 21:30 (ora României), are loc faza de Lună Plină. Luna va putea fi observată pe tot parcursul nopții între 1 și 2 august 2023, va răsări atunci când apune Soarele și va apune atunci când răsare Soarele, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

După Luna Plină din 1 august, fața iluminată a Lunii va dispărea treptat. După aceea, Luna va apărea și va dispărea de pe cer cu o oră mai târziu în fiecare zi. Asta ne aduce în cele din urmă la Luna Nouă din 16 august.

SuperLuna sau Luna Albastră din 30 august

În timpul perioadei cu Lună Nouă, moment ce marchează începutul ciclului lunar de 29,5 zile, Luna va fi complet întunecată și va răsări și va apune în jurul orelor 6:00 și 18:00, respectiv. Asta înseamnă că satelitul nostru natural va fi complet absent de pe cerul nopții.

După Luna Nouă, fața iluminată a Lunii va începe din nou să se întoarcă spre Pământ, astfel că fața luminată a Lunii va deveni tot mai strălucitoare. Astronomii numesc această progresie „Lună crescătoare”.

Astfel ajungem la următoarea SuperLună, sau Luna Albastră, din 30 august.

SuperLuna apare atunci când…

Dar totuși de ce numim aceste Luni Pline din luna august SuperLuni și ce anume le face să fie diferite de Lunile Pline obișnuite?

Așa-numitele SuperLuni apar pentru că orbita Lunii în jurul Pământului nu este un cerc perfect ci mai degrabă un cerc aplatizat sau eliptic. Asta înseamnă că în timpul orbitei de 27,3 zile, există momente în care Luna este mai aproape de planeta noastră și momente în care este mai departe. Diferența de mărime vizibilă a Lunii între cel mai apropiat punct, perigeu, și cel mai îndepărtat, apogeu, este de aproximativ 14%.

SuperLuna apare atunci când satelitul nostru natural este în faza de Lună Plină din ciclul său lunar de 29,5 zile și atunci când este aproape de perigeu. Asta înseamnă că denumirea oficială pentru o SuperLună este „Lună Plină la perigeu”.

Perigeul Lunii are loc în ziua de 2 august, la ora 08:52 (ora României)

În timpul Lunii Sturion, satelitul nostru va fi la 357.530 de kilometri depărtare de Terra, a spus Fred Espanak, expert în eclipse și fost astrofizician la NASA, pentru Space.com.

Distanța este opusă celei obișnuite, de aproximativ 382.900 de kilometri. Perigeul Lunii are loc în ziua de 2 august, la ora 08:52 (ora României), în timp ce Luna Sturion este în plină desfășurare.

În timpul Lunii Pline Albastre din 30 august, corpul ceresc va fi la aproximativ 357.343 de kilometri de Pământ, potrivit Almanac. Asta va face ca SuperLuna să fie cea mai apropiată și mai luminoasă din 2023.

Vara SuperLunilor ajunge la final în data de 28 septembrie

O SuperLună poate avea o luminozitate cu 30% mai crescută și o intensificare a mărimii discului lunar cu 14%, așa cum vedem noi de pe Pământ. Aceste diferențe pot fi observate de cei cu experiență în domeniu, însă pot fi aproape imperceptibile pentru necunoscători.

Vara SuperLunilor ajunge la final în data de 28 septembrie cu Luna Plină care apare pe cerul nopții după echinocțiul din 23 septembrie, moment ce reprezintă sfârșitul anotimpului de vară în emisfera nordică.

Anul viitor nu vom mai putea vedea o SuperLună la fel de spectaculoasă. Prima dintre cele două SuperLuni din 2024 are loc în data de 18 septembrie, iar următoarea și ultima SuperLună din 2024 are loc o lună mai târziu, în data de 18 octombrie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Omul de pe Lună” este cu 200 de milioane de ani mai bătrân decât s-a crezut inițial

NASA vrea să înceapă exploatarea minieră pe Lună

NASA crede că există viață pe Lună, mai ales în craterele de la polul sudic

Pământul are „o nouă Lună”? Obiectul există cel puțin din anul 100 î.Hr.