Home » Știință » Oamenii de știință caută praf cosmic pe acoperișurile catedralelor

Oamenii de știință caută praf cosmic pe acoperișurile catedralelor

Publicat: 02.08.2023

Particulele provenite de la asteroizi și comete rămân neatinse de ani de zile, astfel putând fi considerate o adevărată capsulă a timpului.

Așa că, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Kent, Regatul Unit a decis să caute indicii despre trecutul planetei Pământ în praful existent pe aceste acoperișuri înalte. În aceste condiții, echipamentul este crucial pentru colectarea prafului cosmic care rămâne pe aceste acoperișurile antice, după ce cade pe Pământ din spațiu.

Dr. Penny Wozniakiewicz și dr. Matthias van Ginneken intenționează să viziteze catedralele din Marea Britanie în căutarea particulelor exotice de praf, pentru a înțelege cât de mult material din spațiu ajunge pe Pământ și devine parte a planetei sau a atmosferei sale.

Praful cosmic de pe catedrale, o capsulă a timpului

Astfel, acoperișurile catedralelor reprezintă un bun teren de vânătoare pentru praful cosmic, care ajunge pe planeta noastră, datorită dimensiunilor și inaccesibilității lor.

„Vrem ca locul să fie cât mai puțin deranjat de oameni și puțin accesibil”, a declarat Wozniakiewicz. „Praful vine de peste tot, dar acoperișurile oferă o oportunitate de a colecta praful fără ca oamenii să calce peste el sau să interfereze într-un fel”.

Particulele de praf provin de la asteroizi și comete și se izbesc de atmosferă cu zeci de mii de kilometri pe oră, scrie The Guardian.

Un bun teren de vânătoare pentru praful cosmic

Multe ard în acest proces, dar unele se topesc și se resolidifică pentru a forma sfere mici și distincte care sunt împrăștiate pe suprafața Pământului.

„Vrem să mergem pe aceste acoperișuri pentru că particulele pe care le găsim sunt atât de fascinante. Acestea sunt utile pentru a ne face o idee despre numărul de particule care ajung la suprafață.”

„Acesta poate fi pus în legătură cu numărul de particule care ajung în partea superioară a atmosferei, astfel încât să putem afla care este contribuția acestui material pentru planeta Pământ”, a concluzionat Wozniakiewicz.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Noi imagini cu o gaură neagră supermasivă ascunsă într-un nor gros de praf cosmic

Cum a apărut viața pe Pământ? Un element cheie s-ar fi format în norii de praf cosmic înainte de a ajunge pe Terra

Astronomii au descoperit un obiect misterios plin de praf cosmic care orbitează o stea

Norii de praf cosmic din mijlocul Căii Lactee se comportă anormal

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase