China este de mult timp considerată revoluționară când vine vorba de energia eoliană. La începutul acestui an, țara a început construcția unui parc eolian folosind ceea ce atunci erau numite cele mai mari turbine făcute vreodată, fiecare cu o capacitate de 16 megawați. Acum, a fost atinsă o nouă etapă, cea mai mare turbină eoliană din lume, cu un diametru al rotorului cât lungimea a două terenuri de fotbal, a fost pornită.
China Three Gorges Corporation a anunțat că turbina MySE 16-260 de 16 megawați a fost instalată cu succes la parcul eolian offshore al companiei, lângă provincia Fujian, pe 19 iulie. Cea mai mare turbină eoliană din lume are 152 de metri înălțime și fiecare pală are 123 de metri lungime și cântărește 49 de tone. Asta înseamnă că vântul palelor în timp ce se rotesc acoperă o suprafață de 50.000 de metri pătrați.
Este prima dată când o turbină atât de mare este conectată la o rețea comercială.
Potrivit corporației, o singură astfel de turbină ar trebui să fie capabilă să producă suficientă energie electrică pentru a alimenta 36.000 de gospodării a câte trei persoane fiecare timp de un an. Detaliind beneficiile „verzi” impresionante ale acestei tehnologii, compania susține că electricitatea casnică provenită din energie eoliană ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu 49.000 de tone în comparație cu utilizarea centralelor pe cărbune.
Parcul eolian offshore Fuijian se află în strâmtoarea Taiwan. Rafalele de forță 7 pe scara Beaufort, clasificate ca „aproape de vijelii”, sunt o întâmplare obișnuită în aceste ape, ceea ce este evident perfect pentru generarea energiei eoliene, cu condiția, desigur, ca turbinele să reziste la vreme. Compania Mingyang Smart Energy, care a proiectat MySE 16-260, era deja încrezătoare că mașinăria lor este potrivită pentru astfel de scenarii, afirmând într-o postare pe LinkedIn că ar putea face față la „viteze extreme ale vântului de 79,8 metri pe secundă”, citează IFLScience.
Nu a durat mult până când aceste afirmații au fost puse la încercare, în urma taifunului devastator Talim care a devastat Asia de Est la începutul lunii iulie. Amenințarea taifunului este mereu prezentă în această regiune, iar noua mega-turbină a rezistat.
Încurajată de succesul acestei instalări, China Three Gorges Corporation privește deja către viitor. „În pasul următor, unitatea de 16 megawați va fi aplicată în loturi în a doua fază a proiectului parcului eolian offshore Zhangpu Liuao, construit de China Three Gorges Corporation”, a declarat directorul executiv al Three Gorges Group Fujian Company, Lei Zengjuan.
În timp ce China a deschis drumul în dezvoltarea de turbine mai mari și mai puternice, alte țări sunt pe urmele ei. Construcția Vineyard Wind 1 din SUA este în curs de desfășurare, o dezvoltare masivă offshore care va încorpora turbine GE Haliade-X de 13 megawați. În 2021, Danemarca a anunțat un proiect pentru a construi o insulă artificială dedicată de turbine eoliene în largul coastei sale.
Într-o lume în care este nevoie cât mai urgent de o îndepărtare de combustibili fosili, orice progres în domeniul energiei regenerabile trebuie să fie cu siguranță o veste bună.
Cerere în căsătorie, întreruptă de un bizon în cel mai mare parc național din SUA
Care este rețeaua de socializare online cu cel mai mare risc pentru copii?
Care este cel mai scump muzeu din New York?
Italia a cerut Muzeului Luvru antichități care ar fi fost furate