Găurile negre, cele mai misterioase obiecte din Univers, continuă să uimească astronomii
Găurile negre sunt cele mai misterioase obiecte din Univers. Găurile negre de masă stelară cu mase de aproximativ 10 sori, de exemplu, își dezvăluie existența prin consumul de materiale de la stelele care le însoțesc.
Iar în unele cazuri, găurile negre supermasive se acumulează în centrul unor galaxii pentru a forma regiuni compacte luminoase, cunoscute sub numele de quasari.
Un subgrup de găuri negre cu masă stelară care se acumulează și care pot lansa jeturi de plasmă puternic magnetizată se numesc microquasari.
O echipă internațională de oameni de știință, inclusiv astrofizicianul Bing Zhang de la UNLV, raportează în revista Nature o campanie de observare dedicată microquasarului galactic denumit GRS 1915+105.
Echipa a dezvăluit caracteristici ale unui sistem de microquasari care nu au mai fost observate până acum.
Găurile negre sunt cele mai misterioase obiecte din Univers
Cu ajutorul radiotelescopului FAST din China, astronomii au descoperit pentru prima dată un semnal de oscilație cvasi-periodică (QPO) în banda radio de la un sistem microquasar.
QPO-urile sunt un fenomen pe care astronomii îl folosesc pentru a înțelege modul în care funcționează sistemele stelare precum găurile negre. Și, deși au fost observate în razele X de la microquasari, prezența lor în afara acestei modalități – ca parte a emisiei radio a sistemului – este unică.
„Semnalul ciudat QPO are o perioadă aproximativă de 0,2 secunde, sau o frecvență de aproximativ 5 hertzi”, a declarat Wei Wang, profesor la Universitatea Wuhan din China, care a condus echipa care a făcut descoperirea.
„Un astfel de semnal nu există întotdeauna și apare doar în condiții fizice speciale. Echipa noastră a fost suficient de norocoasă pentru a prinde semnalul de două ori – în ianuarie 2021 și, respectiv, iunie 2022.”
Echipa a dezvăluit caracteristici ale unui sistem de microquasari
Potrivit lui Zhang de la UNLV, director al Centrului de Astrofizică din Nevada și unul dintre autorii corespondenți ai studiului, această caracteristică unică poate oferi prima dovadă a activității unui jet lansat de o gaură neagră galactică de masă stelară.
În anumite condiții, unele sisteme binare de găuri negre lansează un jet – un amestec de fascicule paralele de materie încărcată și un câmp magnetic care se deplasează cu o rapiditate apropiată de viteza luminii.
„În sistemele cu găuri negre de acreție, razele X sondează de obicei discul de acreție din jurul găurii negre, în timp ce emisiile radio sondează de obicei jetul lansat de disc și de gaura neagră”, a declarat Zhang, potrivit EurekAlert.
„Mecanismul detaliat pentru a induce modulația temporală într-un jet relativist nu este identificat, dar un mecanism plauzibil ar fi acela că jetul stă la baza precesiei, ceea ce înseamnă că direcția jetului este îndreptată în mod regulat spre direcții diferite și revine la direcția inițială o dată la aproximativ 0,2 secunde.”
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cum am ști dacă Pământul s-ar fi format într-o gaură neagră?
Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee, s-a trezit în urmă cu 200 de ani
De ce nu s-a prăbușit Big Bangul într-o gaură neagră uriașă?
Telescopul Hubble a surprins o gaură neagră scăpată de sub control