O descoperire surprinzătoare a USC dezvăluie detalii-cheie despre modul în care celulele canceroase formează metastaze și sugerează noi abordări terapeutice pentru a opri răspândirea acestora.
Cercetarea, susținută de National Institutes of Health, se concentrează pe o proteină chaperonă celulară cunoscută sub numele de GRP78, care ajută la reglarea pliajului altor proteine în interiorul celulelor.
Studii anterioare ale aceleiași echipe, conduse de Amy S. Lee, PhD, profesor de biochimie și medicină moleculară la Școala de Medicină Keck din cadrul USC, au arătat că atunci când celulele sunt supuse unui stres (din cauza COVID-19 sau a cancerului), GRP78 este deturnată, permițând invadatorilor virali să se reproducă, iar cancerele să crească și să reziste la tratament.
Lee și colegii săi au făcut acum o descoperire neașteptată care ar putea, în cele din urmă, să le permită oamenilor de știință să protejeze celulele de această preluare ostilă.
În mod obișnuit, GRP78 rezidă într-o parte a celulei numită reticul endoplasmatic. Dar atunci când celulele sunt supuse la stres, proteina chaperon migrează spre nucleul celulei, unde modifică activitățile genelor și schimbă comportamentul celulei, permițând celulelor canceroase să devină mai mobile și mai invazive, scrie EurekAlert.
„Să vedem GRP78 în nucleu controlând expresia genelor este o surpriză totală”, a declarat Lee, autorul principal al studiului și titularul catedrei Judy și Larry Freeman în cercetarea științifică de bază de la USC Norris Comprehensive Cancer Center.
„Atunci când vine vorba de mecanismele de bază ale celulelor canceroase, acesta este un lucru nou pe care, din câte știu eu, nimeni nu l-a mai observat până acum”.
Descoperirile, care tocmai au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, ar putea reprezenta o schimbare de paradigmă pentru biologia celulară și ar putea avea implicații pentru cercetarea terapeutică a cancerului, a declarat Lee.
Noua descoperire a început ca una întâmplătoare. Ze Liu, PhD, cercetător postdoctoral în laboratorul lui Lee și primul autor al studiului, analiza modul în care GRP78 reglează o genă cunoscută sub numele de EGFR, asociată de mult timp cu cancerul. El a observat ceva surprinzător: GRP78 controlează activitatea genei EGFR, ceea ce ridică posibilitatea intrigantă ca GRP78 să fi intrat în nucleu și să-și asume un nou rol. Dar mult timp s-a crezut că proteina chaperon a existat în principal în reticulul endoplasmatic al celulelor.
Pentru a-și confirma ipoteza, Liu, Lee și colegii lor au folosit microscopia confocală, ce oferă imagini 2D și 3D de înaltă rezoluție, împreună cu o tehnică avansată de captare a imaginilor celulelor vii, pentru a observa direct GRP78 în nucleul celulelor canceroase pulmonare, precum și al celulelor normale supuse la stres. Aceștia au folosit apoi alte câteva tehnici, inclusiv analiza biochimică și „knock-down” mRNA al GRP78. Aceste tehnici le-au permis să identifice semnalul din GRP78 care îi permite să intre în nucleu și să confirme că, atunci când GRP78 este prezent în nucleu, stimulează activitatea genei EGFR.
În continuare, cercetătorii și-au propus să afle mai multe despre ceea ce se întâmplă într-o celulă după ce GRP78 intră în nucleu. Folosind o formă sofisticată de secvențiere a ARN-ului, ei au comparat celulele de cancer pulmonar modificate pentru a supraexprima GRP78 în nucleu cu celulele lipsite de GRP78 în nucleu, pentru a afla ce gene au fost afectate.
Șoarecii transparenți ar putea revoluționa terapia anti-cancer
O femeie declarată moartă din cauza cancerului s-a trezit în drum spre înmormântare
Îndulcitorul din sucul tău preferat va fi declarat „posibil cancerigen” de către OMS
Rezultate „impresionante”: O pastilă reduce riscul de deces în urma cancerului pulmonar