Indiferent dacă este savurată simplă sau într-un latte, americano sau chiar un martini, espresso oferă iubitorilor de cafea un strop de cofeină ultra-concentrat. Dar s-ar putea să facă mai mult decât să ne trezească. Cercetările arată că, în testele preliminare in vitro făcute în laborator, espresso previne Alzheimer.
Cercetarea a fost publicată în Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Aproximativ jumătate dintre americani beau cafea în fiecare zi, iar espressoul este o modalitate populară de a o consuma. Pentru a face un shot de espresso, apa fierbinte este forțată prin boabele de cafea măcinate fin, creând un extract concentrat. Acesta este adesea folosit ca bază pentru alte băuturi, inclusiv pentru popularul martini espresso.
Cercetări recente au sugerat că espresso previne Alzheimer. Deși mecanismele exacte care provoacă aceste afecțiuni sunt încă neclare, se crede că o proteină numită tau are un rol semnificativ.
La oamenii sănătoși, proteinele tau ajută la stabilizarea structurilor din creier, dar atunci când se dezvoltă anumite boli, proteinele se pot aduna în fibrile. Unii cercetători sugerează că prevenirea acestei agregări ar putea atenua simptomele. Așadar, Mariapina D’Onofrio și colegii ei au vrut să vadă dacă compușii din espresso ar putea preveni agregarea tau in vitro.
Cercetătorii au preparat shoturi de espresso din boabe cumpărate din magazin, apoi le-au caracterizat componența chimică folosind spectroscopie prin rezonanță magnetică nucleară. Cercetătorii au ales cofeina și trigonelina, ambii alcaloizi, genisteina flavonoidă și teobromina, un compus găsit și în ciocolată, pentru a se concentra în experimente ulterioare.
Aceste molecule, împreună cu extractul complet de espresso, au fost incubate împreună cu o formă scurtată a proteinei tau timp de până la 40 de ore.
Pe măsură ce concentrația de extract de espresso, cofeină sau genisteine a crescut, fibrilele erau mai scurte și nu formau foi mai mari, extractul complet arătând cele mai puternice rezultate. S-a constatat că fibrilele scurtate nu sunt toxice pentru celule și nu au acționat ca „semințe” pentru agregarea ulterioară, punctează Medical Xpress.
În alte experimente, cercetătorii au observat că atât cofeina, cât și extractul de espresso ar putea lega fibrilele de tau preformate. Deși este nevoie de mult mai multe cercetări, echipa spune că descoperirile lor preliminare in vitro ar putea deschide calea către găsirea sau proiectarea altor compuși bioactivi împotriva bolilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer.
Scanările cerebrale dezvăluie că persoanele singure văd lumea diferit
Legătura dintre autism și microbiomul intestinal, mai clară ca niciodată
A fost identificată o nouă formă de depresie. Câți oameni ar putea fi afectați?
Poate fi relația cu un chatbot considerată infidelitate într-o căsnicie?