Experții îndeamnă autoritățile din sănătate să aprobe medicamentele revoluționare pentru demență
După rezultatele impresionante ale unor studii, autoritățile de reglementare din domeniul sănătății sunt îndemnate să aprobe rapid medicamentele revoluționare pentru demență pentru a se asigura că milioane de oameni care ar putea beneficia de ele nu vor fi dați uitării.
Rezultatele finale ale unui studiu de referință au confirmat că donanemabul, produs de Eli Lilly, a încetinit declinul cognitiv la pacienții cu Alzheimer cu 35%. Rezultatele studiilor publicate anul trecut au arătat că un al doilea medicament, lecanemab, produs de Eisai și de Biogen, a redus rata de declin cu 27%.
Liderii din domeniul sănătății au spus că acestea sunt medicamentele revoluționare pentru demență și în lupta împotriva Alzheimer, prin intermediul cărora boala ar putea deveni la fel de gestionabilă ca afecțiunile precum diabetul sau astmul.
Dr. Susan Kohlhaas, directorul executiv de cercetare și parteneriate la Alzheimer’s Research UK, a declarat că este esențial ca autoritățile de reglementare să acționeze prompt pentru a evita ca pacienții să se confrunte cu așteptări frustrante pentru tratamente eficiente clinic.
Medicamentele revoluționare pentru demență ar putea schimba viețile oamenilor
„Avem acum la orizont două tratamente pentru Alzheimer care ar putea schimba viețile oamenilor și trebuie să vedem decizii rapide de reglementare, astfel încât oamenii care ar putea beneficia de aceste tratamente să nu fie dați uitării”, a spus Kohlhaas.
„După 20 de ani fără noi medicamente pentru Alzheimer, persoanele afectate de această boală merită să aibă cât mai repede răspunsuri despre noile tratamente”, a continuat ea, citată de The Guardian.
Eli Lilly a solicitat aprobarea pentru donanemab în SUA și va face acest lucru în Regatul Unit în următoarele săptămâni, potrivit unei persoane familiarizate cu subiectul. „Sunt în curs de desfășurare trimiteri către alte autorități de reglementare globale”, a adăugat această persoană.
Luni seara (17 iulie), organismul de supraveghere a cheltuielilor pentru sănătate din Anglia, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE), a declarat că a început să evalueze dacă donanemab ar putea fi utilizat de NHS.
Înainte ca NICE să-i poată da medicamentului undă verde pentru utilizarea în NHS, Eli Lilly trebuie, de asemenea, să obțină aprobarea de la autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate.
Lecanemab a primit undă verde în SUA la începutul lunii iulie, dar încă așteaptă aprobarea în Marea Britanie și Australia.
De ce sunt atât de importante aceste tratamente?
Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătate din lume. Se estimează că numărul de persoane care trăiesc cu demență la nivel global se va tripla, ajungând până la 153 de milioane până în 2050, iar experții au spus că reprezintă o amenințare în creștere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate și de asistență socială din fiecare comunitate, țară și continent.
Rezultatele finale ale studiului pe donanemab, publicate în Journal of the American Medical Association și prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer de la Amsterdam, au concluzionat că, după 76 de săptămâni de tratament, acesta a încetinit declinul clinic cu 35,1% la persoanele cu Alzheimer precoce ale căror scanări cerebrale au arătat niveluri scăzute sau medii ale proteinei tau.
Atunci când rezultatele au fost combinate și cu persoanele care aveau niveluri diferite ale acestei proteine, a existat o încetinire cu 22,3% a progresiei bolii. Asta înseamnă că persoanele cu Alzheimer ar putea să îndeplinească sarcini de zi cu zi, inclusiv să facă cumpărături, menaj, să-și gestioneze finanțele și să-și administreze medicamentele.
Tratamentele prezintă unele efecte secundare grave
Rezultatele finale ale studiului, cunoscut sub numele de Trailblazer ALZ-2, au examinat siguranța și eficacitatea medicamentului. Cercetătorii au studiat aproape 1.800 de persoane cu Alzheimer în stadiu incipient. Jumătate dintre acestea au primit o perfuzie lunară de donanemab, care acționează prin eliminarea unei proteine numite amiloid care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer, iar ceilalți au primit un placebo timp de 18 luni.
Cercetătorii au descoperit că, la un număr mic de oameni din studiu, au existat unele efecte secundare grave, cum ar fi umflarea creierului. Trei decese din grupul donanemab și unul din grupul placebo au fost considerate „asociate cu tratamentul”.
David Cameron, fost prim-ministru și președinte al Alzheimer’s Research UK, a descris rezultatele drept revoluționare.
Vă recomandăm să citiți și:
Inelul de logodnă cu diamant devine istorie? Cuplurile renunță la tradiție
Cum va fi vremea până în august? Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Twitter amenință că dă în judecată Meta din cauza noii aplicații Threads
ONU a dat undă verde pentru deversarea apei radioactive de la Fukushima în ocean