Un studiu arată că medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul, ar putea fi înlocuite cu analgezicele făcute din hârtie.
Medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul și ibubrofenul, sunt produse în cantități atât de mari, aproximativ 100.000 de tone anual, încât fabricarea lor folosind precursori chimici derivați din țiței reprezintă o problemă de sustenabilitate.
Prin urmare, industria farmaceutică are în general o amprentă de carbon destul de semnificativă.
Cu toate acestea, o echipă de cercetători de la Departamentul de Chimie al Universității din Bath (Anglia) și de la Institutul pentru Sustenabilitate, tot din Anglia, a sintetizat cu succes analgezicele făcute din hârtie, adică au folosit un compus emanat de pini care este un produs rezidual din industria hârtiei.
Oamenii de știință au creat o gamă de precursori farmaceutici din β-pinenul bio-regenerabil, o componentă de terebentină care este un produs secundar din industria hârtiei (producția anuală depășește 350.000 de tone). Acești precursori au fost transformați cu succes pentru a produce două analgezice comune: paracetamol și ibuprofen.
Cercetătorii au spus că au sintetizat cu succes și o serie de alte substanțe chimice precursoare din terebentină, inclusiv 4-HAP (4-hidroxiacetofenona), care este precursorul unor medicamente precum beta-blocantele și medicamentul pentru astm salbutamol, precum și pentru altele folosite la scară largă pentru parfumuri și în produse de curățenie, scrie Interesting Engineering.
Metoda le permite oamenilor de știință să efectueze o producție neîntreruptă și să abordeze scalabilitatea. Cercetarea propune o modalitate mai sustenabilă și mai derivată din plante de a renunța la metodele tradiționale de producție.
„Folosirea petrolului pentru a face produse farmaceutice este nesustenabilă: nu numai că contribuie la creșterea emisiilor de CO₂, dar prețul fluctuează dramatic, deoarece suntem foarte dependenți de stabilitatea geopolitică a țărilor cu rezerve mari de petrol”, spune dr. Josh Tibbetts, de la Departamentul de Chimie al Universității din Bath.
„În loc să extragem mai mult petrol din sol, vrem să îl înlocuim pe viitor cu un model de biorafinărie”, a spus Tibbetts.
„Modelul nostru de biorafinărie pe bază de terebentină folosește deșeuri chimice secundare din industria hârtiei pentru a produce un spectru de substanțe chimice valoroase și sustenabile, care pot fi utilizate într-o gamă largă de aplicații, de la parfumuri la paracetamol”, spune cercetătorul.
Prin aplicarea noii metode, modelul de biorafinărie pe bază de terebentină, consumatorii vor beneficia de utilizarea produselor farmaceutice sustenabile complet derivate din plante și își vor reduce amprenta de carbon.
Un alt studiu, care explorează impactul asupra mediului al producției de analgezice comune, a descoperit că bioremedierea are potențialul de a elimina poluanții din mediu creați în timpul procesului de prelucrare a țițeiului.
Biomedierea folosește bacterii cu abilități îmbunătățite de degradare pentru a elimina poluanții din natură pe care stațiile de epurare a apelor uzate nu îi pot elimina. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege toxicitatea, mecanismele de degradare și aspectele genetice ale acestor medicamente.
În schimb, noul model ocolește metoda de eliminare a reziduurilor toxice din mediu, deoarece utilizează surse regenerabile pentru a fabrica un medicament produs în masă.
În prezent, metoda din studiu este mai scumpă decât metoda standard de producție care fabrică analgezice folosind materii prime pe bază de țiței.
Studiul a fost publicat în revista ChemSusChem.
Poate fi relația cu un chatbot considerată infidelitate într-o căsnicie?
Care este numărul maxim de părinți biologici pe care îl poate avea un organism?
Cafeaua de dimineață ar putea fi doar un placebo
Un pui de somn în timpul programului de lucru poate crește productivitatea angajaților