De ce sunt mușchii considerați supereroii din lumea plantelor?
Îl vedem în pădure, îl vedem în grădini sau în alte zone verzi și îl ignorăm. Este vorba despre mușchi, despre care puțină lume cunoaște informații.
Deși mușchiul este demonizat, pentru că ar reprezenta flagelul unei terase perfecte, această mică plantă luptă împotriva poluării aerului și menține solul sănătos.
Mușchii sunt plante micuțe și ignorate, de cele mai multe ori, sau îndepărtate pentru că strică aspectul unui gazon impecabil. Se pare că greșim. Oamenii de știință explică faptul că mușchii sunt supereroii din lumea plantelor.
Ce sunt, de fapt, mușchii?
Potrivit specialiștilor, ei ajută în lupta împotriva poluării aerului și împotriva crizei climatice cu care ne confruntăm.
De asemenea, tot aceștia ne mențin solul sănătos, colonizează pământul gol, pentru a deschide ulterior calea altor plante. De menționat este faptul că mușchii pot supraviețui oricărui mediu neprielnic, de la deșert la regiune polară.
Mușchii nu dispun de rădăcini bine definite, de aceea, ei absorb ca niște bureți, prin intermediul frunzulițelor, substanțele nutritive de care au nevoie. Or, asta înseamnă că se hrănesc și cu poluanți și cu particulele fine de praf din atmosferă, potrivit The Guardian.
Mușchii se hrănesc cu praf și poluanți
Mai mult decât atât: ei absorb o cantitate mare de umiditate (până la de 20 de ori greutatea lor), iar apa reținută o evaporă ulterior în atmosferă, răcind zona din jurul lor cu până la 2 grade Celsius.
Totodată, acești supereroi ajută planeta în lupta împotriva gazelor cu efect de seră. Un studiu recent a arătat faptul că mușchii au captat și depozitat în straturile de sol o cantitate uriașă de tone de emisii de carbon (peste 6 miliarde de tone). Această cantitate reprezintă echivalentul a de șase ori cantitatea de emisii de carbon produse în urma activităților oamenilor din întreaga lume (agricultură, defriișări, umanizare, minerit etc.).
Vă mai recomandăm să citiți și:
Studiu revoluționar: Plantele elimină din aer toxinele care cauzează cancer
Plantele scot sunete atunci când sunt stresate sau însetate, au descoperit cercetătorii din Tel Aviv
Plantele s-ar putea să nu-și mai revină complet niciodată după agricultură