Cea mai ieftină formă de activitate fizică. Cât de mult ne solicită genunchii alergatul?
Alergatul este cea mai ieftină și facilă metodă de a ne menține în formă, însă instructorii spun că trebuie executat corect.
Atunci când alergăm, fiecare pas pe care îl facem poate ateriza cu o forță egală cu de patru ori greutatea corpului.
Potrivit experților, dacă alergăm puțin peste 1,5 kilometri, facem 1.500 de astfel de pași, ceea ce înseamnă presiune pe genunchi. Chiar și în condițiile acestea, beneficiile alergatului nu pot fi contestate.
Atleții raportează mai puține dureri de genunchi
„Foarte multe studii arată faptul că cei care aleargă sunt mai puțin predispuși la cazuri de osteoartrită la genunchi, în comparație cu cei sedentari. Sunt, de asemenea, studii care arată că atleții raportează mai puține dureri de genunchi decât cei sedentari. În ultimă instanță, a fi alergător înseamnă a reduce riscul de dizabilitate ce ar putea să apară mai târziu. În concluzie, mesajul studiilor este acela că alergatul este un lucru benefic”, a spus Joseph Lightfoot, antrenor de educație fizică și sport.
Totuși, asta nu înseamnă că articulațiile și genunchii sunt invincibili, pentru că leziunile în aceste zone sunt, în continuare, cele mai comune afecțiuni întâlnite la sportivii care aleargă des.
Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii
„Desigur, sunt mulți factori pe care să îi avem în vedere. Greutatea corporală, tehnica de alergare, pantofii – fiecare dintre acestea au câte o contribuție, însă cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii este alergatul prea rapid și prea intens. Dacă nu sunteți în formă, începeți cu mersul, apoi cu mersul rapid, ulterior treceți la alternarea mersului cu jogging, iar în final ajungeți la perioade mai lungi de alergat. Aveți răbdare”, a mai spus antrenorul, potrivit The Guardian.
Articulațiile pot fi protejate cu pantofi potriviți – curios, se pare că nu cei cu talpa moale sunt recomandați pentru alergat. În paralel, și terenul pe care se aleargă este important, în literatură fiind explicat faptul că joggingul pe iarbă exercită o forță mai redusă asupra genunchilor.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Iată exercițiile fizice care ard cele mai multe calorii!
Doar dieta și exercițiile fizice nu vor reduce obezitatea infantilă
Exercițiile fizice ne protejează creierul, indiferent de vârsta la care începem să facem mișcare