De la fredonat, la ieșiri în oraș: cum scăpăm de oboseala din timpul zilei
Vă treziți și voi dimineața și mai obosiți și vă beți cafeaua printre episoade lungi de căscat? Bun venit în 2023! Se pare că, în epoca vitezei și a populației suprasolicitate, este posibil ca de un somn odihnitor în timpul nopții să nu se bucure multă lume.
Nici ziua nu este mai bună, pentru că încă sunt oameni care simt că sunt epuizați aproape pe tot parcursul zilei.
Sfaturile pentru a reduce oboseala din timpul zilei și pentru a dormi mai bine în timpul nopții sunt numeroase, acestea fiind generate cu ușurință la o simplă căutare pe Internet.
„Dacă fredonăm cu gura închisă, scăpăm de oboseală”
Pașii sunt, însă, destul de simpli și destul de ușor de respectat:
- Gândirea pozitivă – o gândire negativă este epuizantă, spun psihologii, mai ales pentru că omul are creierul îndreptat spre negativ. Se pare că un gând negativ se formează în câteva microsecunde, în vreme ce unul pozitiv se formează în 30-40 de secunde.
- Luați masa la aceeași oră, în fiecare zi – „Există noi studii care arată că este important și când mâncăm, nu doar ce mâncăm. Hormonii precum melatonină ne induc somnul, în vreme ce cortizolul ne face mai alerți. Dacă ritmul organismului nostru este unul dezordonat, acești hormoni pot fi eliberați la ore nepotrivite”, a spus dr. Emily Leeming, profesor de sănătate publică la King’s College din Londra.
- Ascultați muzică – aceasta este încă o metodă care ne ajută să facem față oboselii fizice și mentale. În cazul în care suntem obosiți în timpul zilei, câteva melodii antrenante ne pot ține mai concentrați și ne oferă o doză de energie, potrivit The Guardian.
- Faceți mai mult efort fizic – atunci când activitatea fizică este în declin, și calitatea somnului are de suferit. Sunt eficiente și 5 minute de mișcare zilnic pentru a ne lua doza de energie și de a ne bucura de un somn mai odihnitor.
- Fredonați – acest sfat poate fi cel puțin surprinzător, dar are în spate o explicație științifică. „Dacă fredonăm cu gura închisă, scăpăm de oboseală. Corpul produce oxid de azot în cavitatea nazală, care ce este un antiseptic, antiviral și antiinflamator”, a spus dr. Nerina Ramlakhan.
- Socializați – se pare că ieșirile sau lucrul în echipe ne ajută în lupta împotriva epuizării. O problemă ar fi în cazul celor care lucrează de acasă, însă aceștia pot planifica mai multe ieșiri în oraș.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Soluția olandeză pentru oboseală care a atras atenția întregii lumi
Obiceiul despre care medicii spun că te obosește a doua zi
De ce gânditul ne obosește? Oamenii de știință au aflat răspunsul
Cele mai frecvente cauze ale stărilor de apatie și oboseală din timpul iernii, explicate de experți