Pata solară uriașă și erupția sa puternică sunt semne că maximul solar se apropie cu rapiditate și că ar putea fi mai activ decât ne așteptam.
Pata solară uriașă aflată în creștere rapidă a declanșat o puternică erupție de clasă X, cel mai puternic tip de erupție pe care Soarele este capabil să-l producă. Furtuna solară a lovit planeta noastră, declanșând scurte întreruperi radio în anumite părți ale SUA și în alte zone, dar ar fi putut fi mult mai rău, au avertizat experții.
Pata enormă, denumită AR3354, a apărut pe suprafața solară pe 27 iunie și în 48 de ore a crescut până a ajuns să aibă aproximativ 3,5 miliarde de kilometri pătrați, adică de 10 ori mai lată decât Pământul. Cercetătorii care studiază vremea spațială au fost alarmați de apariția rapidă a petei solare și s-au temut că aceasta ar putea produce un val de furtuni solare potențial dăunătoare, potrivit Spaceweather.com.
După ce a crescut la dimensiunea sa maximă, pata solară a produs o erupție considerabilă de clasă M pe 29 iunie, dar apoi a rămas calmă până pe 2 iulie, când a produs o erupție de clasa X îndreptată direct spre planeta noastră. (Clasele de erupții solare includ A, B, C, M și X, fiecare clasă fiind de cel puțin 10 ori mai puternică decât cea anterioară.)
Radiațiile de la erupția gigantică de clasă X au intrat în câmpul magnetic al Pământului și au ionizat gazele din partea superioară a atmosferei, transformând moleculele în plasmă densă. Drept urmare, semnalele radio au fost împrăștiate, provocând întreruperi de curent în vestul Statelor Unite și în părți din estul Oceanului Pacific, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA) din SUA.
Perturbările au durat aproximativ 30 de minute, dar lucrurile s-ar fi putut înrăutăți: cercetătorii au suspectat inițial că erupția ar fi putut lansa o ejecție de masă coronală (CME), adică un nor de plasmă magnetizată cu mișcare rapidă.
Dacă o CME de la o erupție de această dimensiune ar lovi Pământul, ar provoca probabil perturbări majore ale câmpului magnetic al Pământului, cunoscute sub numele de furtună geomagnetică. Acest lucru ar fi dus la o întrerupere radio și mai mare, care ar fi afectat până la jumătate din planetă, dar posibil și sateliții care orbitează Pământul, și ar fi afectat infrastructura energetică de pe suprafața planetei. Din fericire, nu a fost lansată nicio CME, punctează Live Science.
A3354 nu a scăzut încă în dimensiune și încă ar putea fi capabilă să producă mai multe erupții de clasă M și X în zilele următoare, care ar putea lansa CME-uri spre Pământ.
Petele solare devin mai mari și mai frecvente pe măsură ce se atinge maximul solar, adică cea mai activă parte a ciclului solar, ciclu care durează aproximativ 11 ani. În timpul maximului solar, numărul și intensitatea erupțiilor solare cresc și ele.
Ciclul solar actual a început oficial în decembrie 2019, iar oamenii de știință au prezis că va atinge vârful în 2025 și va fi slab în comparație cu ciclurile solare anterioare. Cu toate acestea, s-a descoperit recent că următorul maxim solar se va produce probabil mai devreme și va avea un vârf mai puternic decât era de așteptat inițial. Această erupție solară recentă este un alt semn că vârful solar se apropie cu pași repezi.
Pata solară uriașă A3354 este cea mai mare regiune care a apărut în acest an și a doua ca mărime din acest ciclu solar, conform SpaceWeatherLive.com. Numărul total de pete solare crește, de asemenea, mai repede decât era de așteptat: în ultimele 28 de luni consecutive, au existat mai multe pete întunecate pe soare decât au prezis experții, potrivit NOAA.
Erupția de clasa X care a lovit Pământul este a noua de acest fel din acest an, același număr de explozii ca în anii 2021 și 2022 la un loc. În ianuarie, o erupție surpriză de clasa X a apărut dintr-o pată solară ascunsă de pe partea îndepărtată a Soarelui și a ocolit Pământul „la mustață”, iar în februarie, o altă erupție de clasa X a izbucnit alături de o undă de șoc cu plasmă cunoscută sub numele de „tsunami solar” și a lovit planeta noastră, declanșând și aceasta pene radio.
Atmosfera superioară a Pământului se schimbă și ea, pe măsură ce este bombardată încontinuu cu radiație solară: termosfera, ultimul strat atmosferic al Pământului, se încălzește în prezent mai repede decât în ultimii 20 de ani, după ce a fost bombardată de furtuni geomagnetice; în plus, fenomenele vizuale precum aurorele și altele fenomene asemănătoare, cum sunt „airglow” și „STEVE”, apar mai regulat.
Astronomii au găsit o exoplanetă care și-ar fi înghițit „unul dintre vecini”
Un număr record de pete solare a fost observat pe suprafața Soarelui
Misiunea Apollo 11 de aselenizare a fost reală, însă NASA nu ar fi putut controla o molimă selenară
Un studiu a descoperit că omenirea „a împins” rotația Pământului