„Stele căzătoare” au fost descoperite în atmosfera Soarelui
Mingi de foc asemenea meteorilor apar în atmosfera Soarelui precum ploi de stele căzătoare în timpul fenomenului de ploaie coronală, au descoperit oamenii de știință.
Cu toate acestea, „meteorii” Soarelui sunt compuși din mingi de plasma care încălzesc gazul din atmosfera din jur pe măsură ce cad înapoi pe suprafața solară cu viteze de până la 150 kilometri pe secundă.
Descoperirea, coordonată de fizicianul Patrick Antolin de la Universitatea Northumbria din Regatul Unit, ar putea ajuta oamenii de știință să afle mai multe despre atmosfera Soarelui și de ce este, în mod straniu și paradoxal, mai fierbinte decât suprafața sa.
Ploaia coronală urmează aceleași legi ale fizicii
Cercetările, publicate în serverul preprint arXiv, vor apărea și în jurnalul Astronomy & Astrophysics și au fost prezentate la Reuniunea Astronomică Națională a Societății Astronomice Regale britanice.
Ploaia coronală urmează aceleași legi ale fizicii precum ploaia de pe Pământ. Materialul cald se ridică de la suprafață și ajunge tot mai sus până când se răcește, astfel că ajunge înapoi la suprafață. Aici pe planeta noastră, vorbim de obicei despre apă. Însă, pe Soare este implicată plasma.
O sondă europeană a ajuns la „doar” 48 de milioane de kilometri de Soare
Savanții cunosc câteva ceva despre ploaia coronală, dar sonda solară SolO de la Agenția Spațială Europeană (ESA) ne-a oferit detalii deosebit de interesante.
În martie 2022, sonda a ajuns la „doar” 48 de milioane de kilometri de Soare, aceasta fiind prima astfel de manevră riscantă.
Sursa: YouTube
Survolul a oferit astronomilor o multitudine de informații, potrivit Science Alert.
Aici intervin Antolin și colegii săi. cercetătorii au descoperit că, sub toate acele „grămezi” care cad înapoi pe suprafața Soarelui, compresia și încălzirea gazului din atmosfera solară ajunge până la 1 milion de grade Celsius.
Aceste puncte fierbinți rezistă timp de câteva minute în timp ce „grămezile” își continuă căderea.
Mingile de plasma ajung probabil intacte la suprafața Soarelui
Aici pe Terra, atunci când meteorii străbat cerul, ceva similar se întâmplă și transformă rocile în mingi de foc care fie dispar treptat sau explodează din cauza căldurii și presiunii. Dar situația este puțin diferită înapoi pe Soare, au aflat oamenii de știință.
Având în vedere că atmosfera solară este atât de subțire, „grămezile” de plasma nu au parte de aceeași ablație prin care trec meteorii pe Terra. De asemenea, buclele de câmp magnetic acționează ca un fel de tunel prin care „grămezile” călătoresc. Așadar, mingile de plasma ajung probabil intacte la suprafață, fapt ce produce o explozie de lumină. Și acest proces a fost surprins de sonda SolO.
Mediul coronal, crucial pentru înțelegerea termodinamicii Soarelui
Dar buclele de câmp magnetic împiedică plasma să formeze o coadă, așa cum fac meteorii. Asta înseamnă că sunt mult mai greu de observat.
„SolO orbitează suficient de aproape de Soare încât să detecteze fenomenele de mică amploare ce au loc în coroană, cum ar fi efectul ploii, fapt ce ne permite să studiem indirect mediul coronal care e crucial pentru înțelegerea compoziției și termodinamicii”, a spus Antolin.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un număr record de pete solare a fost observat pe suprafața Soarelui
De ce este solid miezul interior al Pământului deși este mai fierbinte decât suprafața Soarelui?
Prima sondă care a zburat suficient de aproape de Soare a făcut o descoperire surprinzătoare