Roverul Perseverance a doborât recordul de producție de oxigen pe Marte
Nu toate experimentele de la bordul roverului Perseverance studiază Planeta Roșie. MOXIE se află acolo pentru a testa tehnologii viitoare.
Este vorba despre Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (Experimentul de utilizare a resurselor in situ de oxigen de pe Marte) și este folosit pentru a transforma o parte din atmosfera bogată în dioxid de carbon de pe Marte în oxigen respirabil. La începutul acestei luni, MOXIE și-a dublat producția maximă.
Instrumentul nu schimbă, desigur, atmosfera Planetei Roșii în mod semnificativ. Nici măcar nu este pornit tot timpul, ci doar atunci când roverul nu face nimic altceva important.
Este acolo doar pentru a demonstra că tehnologia este fezabilă și că un sistem viitor, mult mai mare, ar putea fi folosit pentru a produce oxigen pentru astronauți și pentru combustibil.
MOXIE și-a dublat producția de oxigen
Instrumentul a fost rulat de 15 ori de când Perseverance a amartizat. În 2022, a acumulat aproximativ 1.000 de minute de funcționare. Având în vedere rezultatele bune, echipa l-a forțat din ce în ce mai mult pentru a vedea cât de bine poate funcționa, precum și pentru a-l testa în momente și locații diferite pentru a vedea cum afectează mediul înconjurător dispozitivul.
Recent, MOXIE a funcționat timp de 58 de minute. Obiectivul a fost de a produce 6 grame de oxigen. În cele din urmă a produs 12 grame. Un rezultat impresionant, peste așteptări pentru acest tip de demonstrație tehnologică.
„Am obținut rezultate excelente”, a declarat Michael Hecht, cercetătorul principal al MOXIE și director asociat al Observatorului Haystack al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Westford, Massachusetts.
Instrumentul a fost rulat de 15 ori de când Perseverance a amartizat
„Aceasta a fost cea mai riscantă încercare pe care am făcut-o. Ar fi putut să meargă prost”, a adăugat Hecht.
MOXIE produce oxigen prin descompunerea dioxidului de carbon din atmosferă. Mai întâi, aerul este aspirat și filtrat pentru a elimina praful și contaminanții. Apoi este comprimat. Aerul comprimat este trimis prin Solid OXide Electrolyzer (SOXE), unde o reacție electrochimică îl descompune în oxigen și monoxid de carbon.
Un reziduu de carbon poate fi, de asemenea, un produs secundar, astfel încât procesul trebuie să fie realizat cu atenție.
În atmosfera marțiană există mai puțin de un procent de oxigen, iar MOXIE, în forma sa actuală, produce oxigenul echivalent cu cel al unui copac de dimensiuni medii. O misiune viitoare va avea un dispozitiv mult mai mare și care va funcționa continuu, nu doar timp de o oră, producând zeci de tone de oxigen pentru a face aer respirabil pentru astronauți, precum și cantitatea necesară pentru a alimenta o rachetă pentru întoarcerea pe Pământ, scrie IFLScience.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Roverul Perseverence al NASA a găsit „o gogoașă marțiană”
Roverul Perseverance al NASA a surprins imagini cu craterul Belva de pe Marte
Perseverance are probleme. Ce s-a întâmplat cu roverul NASA?