O planetă „capturată” necunoscută s-ar ascunde la marginea Sistemului Solar
Astronomul și omul de afaceri Percival Lowell a lansat în 1906 o căutare a „Planetei X”, o ipotetică planetă gigantică care orbitează în jurul Soarelui, dincolo de Neptun. Lowell era convins de existența Planetei X pe baza unor presupuse neregularități pe care le observase pe orbitele lui Neptun și Uranus. Convingerea sa a dus în cele din urmă la descoperirea lui Pluto în 1930, deși oamenii de știință au stabilit ulterior că planeta pitică era prea mică pentru a avea un impact gravitațional asupra orbitei lui Neptun.
Ipoteza Planetei X este considerată în mare măsură infirmată. Cu toate acestea, acest lucru nu i-a împiedicat pe astronomi să caute planete în zonele îndepărtate ale Sistemului Solar. Și, potrivit unui nou studiu, acestea ar putea exista, doar că mult mai departe decât ar fi putut prezice Lowell, potrivit LiveScience.
O echipă internațională de cercetători a simulat recent mecanica celestă instabilă a Sistemului Solar timpuriu. Cercetătorii au descoperit că există posibilitatea ca unul sau mai multe corpuri de mărimea unei planete să se fi oprit în norul Oort, o vastă colecție de obiecte înghețate care se întinde între câteva sute de miliarde și câteva trilioane de kilometri de la Soare, potrivit NASA. Noua lucrare, care descrie activitatea a fost publicată pe serverul de preprinturi arXiv.
„Planetele rebele” din alte sisteme solare
Cu aproximativ 4,5 miliarde de ani în urmă, atunci când Sistemul Solar abia se forma, acesta era un loc neobișnuit. Gravitația trimitea resturi din norul de praf protoplanetar care se răcea rapid, zbătându-se ca niște bile de biliard cosmice. Ocazional, cercetătorii au calculat că bucăți mari de resturi, chiar de mărimea unei planete, ar fi fost aruncate suficient de departe pentru a scăpa complet de gravitația Soarelui.
Oamenii de știință au observat astfel de „planete rebele” care se plimbă prin sisteme solare îndepărtate. Potrivit cercetătorilor, există o șansă de aproximativ 0,5% ca una dintre aceste planete rătăcitoare să se fi format în sistemul nostru și să fi ajuns în norul Oort în timp ce se îndepărta de Soare.
O planetă necunoscută, prinsă de gravitația Soarelui în Sistemul Solar
Dar, după cum a calculat echipa, este puțin mai probabil ca o planetă necunoscută, asemănătoare lui Neptun, dintr-un alt Sistem Solar, să fi fost prinsă de gravitația Soarelui și să se fi oprit să se odihnească undeva în norul Oort. Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de 7%, iar dacă acesta este cazul, atunci un obiect asemănător cu ce a căutat Lowell, Planeta X, ar putea fi acolo, deși, în același timp, s-ar putea afla prea departe ca să influențeze orbita lui Neptun.
Totuși, este mai curând probabil ca norul Oort să fi fost făcut dintr-o grămadă de obiecte înghețate mai mici. Având în vedere dimensiunea și distanța norului Oort, s-ar putea să nu știm cu exactitate ce se ascunde acolo.
Vă mai recomandăm și:
Telescopul Webb a detectat pentru prima dată o moleculă crucială pentru viață
Astronomii au surprins o explozie de raze gamma în timpul morții unei stele masive
Telescopul Webb a descoperit un mini-Neptun cu „o atmosferă aburindă”
Test de cultură generală. Ce culoare are apusul de Soare pe Marte?