Pentru prima dată, un medicament descoperit și creat de Inteligența Artificială (AI) este în mod oficial supus testării în studii clinice pe oameni.
Acest medicament creat de Inteligența Artificială se numește NS018_055 și a fost dezvoltat de firma de biotehnologie Insilico Medicine; este conceput pentru a trata fibroza pulmonară idiopatică, o boală pulmonară cronică despre care se știe că produce probleme de respirație adesea debilitante.
Medicamentul a fost aprobat pentru studiile de fază 2, ceea ce înseamnă că oamenii de știință vor să afle acum dacă medicamentul funcționează cu adevărat.
Potrivit celor de la Insilico, medicamentul ar fi un pas înainte important pentru domeniul farmaceutic îmbunătățit de AI, tehnologie aflată în plină dezvoltare, ce ar putea duce la o eră complet nouă și potențial profitabilă a cercetării și dezvoltării medicamentelor.
„Acest prim candidat de medicament care va merge în faza a 2-a este un adevărat punct culminant al abordării noastre end-to-end de a combina biologia și chimia cu învățarea profundă”, a spus directorul executiv Insilico, Alex Zhavoronko, într-un comunicat.
„Acesta este un prag semnificativ nu numai pentru noi, ci și pentru toată lumea din domeniul descoperirii de medicamente accelerate de AI”, a continuat Zhavoronko.
Directorul a făcut niște promisiuni destul de mari despre viitorul tehnologiei. Potrivit lui Zhavoronko, această nouă eră a produselor farmaceutice asistate de AI va fi, teoretic, definită de creșteri masive ale „productivității” industriei, scrie Futurism.
„Pentru Insilico, este momentul adevărului… dar este și un adevărat test pentru Inteligența Artificială; întreaga industrie ar trebui să privească atent. Compania noastră, și asta este o afirmație îndrăzneață, poate dubla productivitatea aproape tuturor marilor companii farmaceutice”, a declarat Zhavoronkov.
Cu alte cuvinte, dacă este să îl credem pe directorul executiv, timpul necesar dezvoltării unui medicament ar putea fi redus la jumătate cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Insilico a implementat modele de AI care pot trece rapid și eficient prin seturi masive de date pentru a crea noi molecule care pot fi transformate în cele din urmă într-un medicament.
Pe scurt, compania pretinde că folosește AI pentru a identifica mai întâi o țintă potențială pentru un produs farmaceutic, pentru a conceptualiza respectivul candidat farmaceutic și apoi pentru a prezice eficacitatea acestuia.
Compania folosește unități de procesare grafică NVIDIA pentru a-și alimenta AI-ul, o abordare care aparent dă deja roade. Potrivit NVIDIA, crearea medicamentului NS018_055 a durat mai puțin de 18 luni; un astfel de proces durează de obicei până la șase ani.
Insilico și-a folosit platforma AI pentru a descoperi 12 candidați preclinici pentru medicamente, dintre care trei au avansat până acum la studiile clinice timpurii. Dintre acestea trei, NS018_055 este primul care a ajuns la studiile de fază 2.
„Atunci când am prezentat pentru prima dată rezultatele, oamenii pur și simplu nu credeau că sistemele AI generative ar putea atinge acest nivel de diversitate, noutate și acuratețe. Acum că avem o serie întreagă de candidați promițători pentru medicamente, oamenii își dau seama că acest lucru funcționează cu adevărat”, a adăugat Zhavoronkov.
Desigur, acestea sunt declarații destul de ambițioase, având în vedere că medicamentul abia începe procesul studiilor clinice umane, care va dura ani întregi. Doar timpul va putea spune dacă acest medicament creat de Inteligența Artificială chiar este eficient la om.
După cum a remarcat Duxin Sun, profesor de științe farmaceutice la Universitatea din Michigan (SUA), într-un eseu din The Conversation de anul trecut, aproximativ 90% dintre medicamentele care ajung la studiile clinice eșuează în cele din urmă.
Și există un precedent pentru eșec în sector, așa cum este exemplificat de firma de AI biotehnologic Benevolent AI, din Londra, care și-a concediat jumătate din personal după ce medicamentul său principal a eșuat.
În ciuda acestor semne de avertizare timpurii, firmele farmaceutice investesc masiv în start-upuri AI precum Insilico. Iar dacă firma depășește acest prag important, dar și datorită „goanei după aur” din comunitatea Inteligenței Artificial, probabil că investițiile vor crește.
„Nu lipsește interesul”, a declarat Eric Topol, fondatorul și directorul Scripps Research Translational Institute și autorul cărții „Deep Medicine”. „Fiecare companie farmaceutică importantă a investit în parteneriate cu cel puțin una, dacă nu mai multe, companii de AI”, a spus el.
Multe așa-zise apariții sau „fantome” pot fi cauzate de monoxidul de carbon
Cum ar putea sticla să vindece rănile cronice?
Medicii au identificat mutații genetice nemaivăzute până acum ce provoacă o foame de nepotolit