Cercetătorii au făcut o descoperire interesantă în ceea ce privește bacteriile „magnetotactice”, un tip unic, capabil să se alinieze cu câmpul magnetic al Pământului.
Până acum, aceste bacterii au fost observate doar în mediile terestre și în apele de mică adâncime. O analiză a unui izvor hidrotermal a dezvăluit că aceste bacterii pot prospera și în adâncurile oceanului.
Importanța bacteriilor magnetotactice se întinde mult dincolo de rolul lor în ecosistemul terestru. De fapt, cercetătorii susțin că aceste minunății magnetice ar putea exista chiar și pe Marte sau alte corpuri cerești, potrivit Interesting Engineering.
În structurile lor minuscule, bacteriile magnetotactice adăpostesc magnetozomi, cristale de fier învăluite într-o membrană protectoare. În mod uimitor, acești magnetozomi se aliniază astfel încât bacteriile devin ca niște „busole vii”, ce arată în aceeași direcție ca și câmpul magnetic al Pământului (spre nord sau spre sud).
În plus, aceste bacterii joacă un rol important în ciclul natural al elementelor vitale precum carbonul, azotul și fosforul.
În septembrie 2012, o echipă de cercetători, inclusiv oameni de știință de la Universitatea din Tokyo, s-a îmbarcat într-o croazieră oceanică științifică pentru a explora sudul Gropii Marianelor din vestul Oceanului Pacific.
Echipați cu un vehicul subacvatic acționat de la distanță, denumit HYPER-DOLPHIN, cercetătorii au reușit să recupereze un „coș de fum” remarcabil dintr-un câmp de ventilație hidrotermală scufundat la 2.787 de metri.
„Am descoperit bacterii magnetotactice care trăiesc pe coșul de fum, la care nu ne așteptam. Din cauza formei hornului, acesta nu are un gradient chimic vertical clar, pe care aceste bacterii îl preferă de obicei”, a declarat într-un comunicat profesorul asociat Yohey Suzuki de la Universitatea din Tokyo.
„Bacteriile pe care le-am colectat conțineau, în principal, magnetozomi în formă de glonț, pe care noi îi considerăm o formă primitivă și astfel am dedus că nu s-au schimbat prea mult de-a lungul multor milenii. Într-adevăr, mediul în care le-am găsit este similar cu cel al Pământului timpuriu, acum aproximativ 3,5 miliarde de ani, atunci când se estimează că a apărut strămoșul bacteriilor magnetotactice”, a adăugat Suzuki.
Cu ajutorul unui magnet, cercetătorii au colectat bacterii de pe marginea coșului de fum. Analizând datele genetice, aceștia au făcut o descoperire surprinzătoare: s-a constatat că bacteriile sunt strâns înrudite cu bacteriile Nitrospinae. Acestea sunt recunoscute pentru rolul lor semnificativ în fixarea carbonului în mediile de mare adâncime. Cu toate acestea, nu se știa până acum că acestea aparțineau vreunui grup magnetotactic.
„Mediul din care am prelevat probele de bacterii este similar cu ceea ce credem că a fost Marte atunci când încă mai curgea apă la suprafața sa, în urmă cu aproximativ trei miliarde de ani”, a declarat Suzuki.
Studiul complet a fost publicat în revista Frontiers in Microbiology.
O singură proteină este „vinovată” de declanșarea bolii Huntington
Cum au contribuit aminoacizii la evoluția vieții pe Pământ?
Unul dintre cei mai înalți vulcani de pe Marte ascunde prăpăstii și fisuri uimitoare
Un antibiotic vechi de câteva decenii ar putea fi un ucigaș feroce al bacteriilor