La un moment dat, aproape orice om a experimentat un miros neplăcut din direcția pantofilor. Dar aceasta nu este cea mai mare problemă atunci când vorbim despre excrementele de câine lăsate pe stradă.
Străzile și parcurile continuă să fie pline cu excremente de câine. Și, în condițiile în care pandemia a condus la o creștere a persoanelor care adoptă (sau cumpără, deși nu este recomandat) câini, cercetările sugerează că problema cu excrementele de câine lăsate pe stradă s-a agravat în ultimii ani.
Dincolo de inestetica evidentă și de probabilitatea de a intra în contact nedorit cu excrementele, există și alte motive importante pentru a strânge după câinii noștri, indiferent de situație.
Fecalele de câine pot conține microorganisme care provoacă boli la oameni, cum ar fi Salmonella, E. coli, Giardia și paraziți interni.
Fecalele de câine poate fi, de asemenea, un potențial rezervor pentru bacteriile rezistente la antibiotice, ceea ce înseamnă că, din cauza contactului cu aceste excremente, oamenii ar putea dezvolta infecții bacteriene ce sunt dificil de tratat.
Un studiu recent a identificat fecalele de câine din apele pluviale drept un contributor semnificativ la poluarea apei.
Acest subiect, în ciuda relevanței și impactului său, a primit puțină atenție din partea oamenilor de știință. Din fericire, există câțiva oameni care pot spune că au studiat fecalele de câine pentru binele omenirii, scrie Science Alert.
Această cercetare a dezvăluit unele tipare despre locurile publice în care se găsesc fecale de câini.
Excrementele de câini sunt semnificativ mai frecvente în parcurile în care câinii sunt lăsați fără lesă și în zonele din apropierea parcărilor.
Modul în care oamenii care plimbă câinii au folosit în mod tradițional o zonă poate fi, de asemenea, un factor important, un studiu din Marea Britanie notând că „disponibilitatea pubelelor, morfologia, vizibilitatea și locația aleilor sunt factori cheie în determinarea apariției fecalelor de câine”.
Același studiu a remarcat că, deși majoritatea proprietarilor de câini fac ceea ce trebuie, unii sunt prea „mândri pentru a ridica (fecalele)”, în timp ce alții decid unde și când n-ar mai trebui să strângă după animalele lor de companie.
Din păcate, există și oameni nepăsători care „nu vor strânge fecalele nici dacă sunt conștienți de consecințele asupra sănătății și asupra mediului”.
Alte cercetări au sugerat ținerea câinilor în lesă între parcări și zonele fără lesă și amplasarea de stații de eliminare a deșeurilor pe rutele populare de plimbare a câinilor.
Dar acest lucru nu ajută dacă aveți un vecin care își lasă câinele să iasă pe spațiul verde al orașului și nici în cazul oamenilor care își plimbă câinii fără să aibă saci la ei. Iar unii oameni pun excrementele în pungă și apoi le lasă pe unde apucă.
Proprietarii de câini care nu strâng după câinele lor pot fi amendați, dar pot fi greu de prins în flagrant, iar raportarea unui vecin la autorități poate duce adesea la ostilitate.
Sticlele cu apă plasate pe iarbă sunt o strategie veche pentru a descuraja câinii, dar nu există dovezi că ar fi eficiente și nici un motiv clar pentru care ar putea fi.
Există produse de descurajare a câinilor disponibile în comerț, dar cu puține dovezi că ar fi eficiente și cu privire la condițiile în care ar putea fi eficiente.
Unii oameni cred că orice miros puternic poate descuraja un animal cu un simț al mirosului foarte puternic să zăbovească suficient de mult încât „să meargă la toaletă”. Dar mirosul călătorește, așa că probabil ar fi necesare aplicări repetate (iar această strategie ar putea avea efecte secundare nedorite asupra ecosistemelor urbane native).
Pe lângă furnizarea de pungi și coșuri de gunoi și aplicarea legilor, cercetările sugerează că și educația ar putea ajuta în problema pusă de excrementele de câine lăsate pe stradă.
Mesajele care subliniază faptul că vecinii buni și membrii comunității strâng cu sârguință după câinii lor pot fi cele mai eficiente, deoarece oamenii sunt receptivi la mesajele sociale.
Cel mai bun loc pentru a elimina fecalele de câine este coșul de gunoi. Compostarea necesită temperaturi ridicate pentru a neutraliza substanțele nedorite din excrementele de câine, iar compostul din gospodărie este puțin probabil să devină suficient de fierbinte. Iar îngroparea permite pur și simplu acestor microorganisme să se acumuleze în sol.
Ce probleme apasă greu pe umerii Generației Z şi ai milenialilor?
Canalul Panama, afectat de o „secetă fără precedent”
Care sunt cei mai căutați profesioniști pe piața muncii din România?