Există o tendință conform căreia dacă nu te speli pe mâini vei fi mai sănătos pe termen lung, deoarece asta îți va stimula sistemul imunitar prin expunerea la mai mulți microbi. Această teorie este falsă, deși poate fi trasat până la un principiu adevărat.
Vaccinurile funcționează pe principiul că, dacă îți expui sistemul imunitar la un anumit microb, acesta va învăța să recunoască și să construiască o imunitate împotriva acelui microb, care durează mai mulți ani.
Prin urmare, unii oameni cred că o igienă proastă este ca și cum ți-ai administra mini-vaccinuri și îți va stimula sistemul imunitar, astfel că vei fi mai sănătos pe termen lung. Această extrapolare de la vaccinuri la o igienă proastă este greșită din mai multe motive, potrivit wtamu.edu.
Un vaccin specific te imunizează doar la o anumită boală, nu îți stimulează întregul sistem imunitar, în general.
Vaccinarea unui copil împotriva rujeolei nu îl va face imun la poliomielită. Există mii (poate milioane) de tipuri diferite de virusuri. Numai răceala obișnuită poate fi cauzată de peste 200 de virusuri diferite. Pentru a deveni imun la răceala comună, ar trebui să te îmbolnăvești de 200 de ori cu fiecare tulpină diferită de virus. Chiar și după ce ai face acest lucru, tot nu ai fi protejat din motivul menționat în continuare.
Microbii evoluează. Atunci când organismul tău devine imun la un anumit germen, acesta dezvoltă imunitate doar la versiunea care te-a infectat. Versiunile ulterioare ale aceluiași germen pot evolua într-un organism suficient de diferit pentru ca sistemul dumneavoastră imunitar să nu fie capabil să îl recunoască. Acesta este motivul pentru care vaccinul antigripal trebuie să fie reformulat în fiecare an. Îmbolnăvindu-te din cauza unui anumit germen, pentru că nu ți-ai spălat mâinile, te poate face imun la acea tulpină, dar nu și la versiunile ulterioare care au evoluat.
Vaccinurile constau în germeni care au fost modificați pentru a provoca stimularea imunitară dorită, fără să-ți transmită boala. Germenii de pe mâinile nespălate nu au fost. Pentru a crea un vaccin, oamenii de știință iau un germen și, fie îl ucid, fie îi dezactivează toxicitatea, fie îl slăbesc, fie fac o copie netoxică. În schimb, germenii de pe mâinile nespălate sunt pe deplin activi și capabili să provoace boli. Este posibil să dezvolți imunitate la un anumit agent patogen transmis prin mâini, dar, de asemenea, acesta poate cauza moartea sau suferința pe termen lung.
„Menținerea mâinilor curate printr-o igienă îmbunătățită a mâinilor este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi putem face pentru a evita îmbolnăvirea și răspândirea germenilor la alții. Multe boli și afecțiuni se răspândesc dacă nu ne spălăm pe mâini cu săpun și apă curată și curentă. Pentru a rămâne sănătoși, ar trebui să vă spălați pe mâini atunci când pregătiți mâncare, mâncați alimente, îngrijiți un invalid, folosiți toaleta, tratați o rană, schimbați scutece, tușiți sau strănutați în mâini și după ce atingeți gunoiul. Din cauza impactului imens al spălării mâinilor asupra sănătății, multe state și țări au legi care impun angajaților să se spele pe mâini înainte de a manipula alimente și după ce folosesc toaleta”, a transmis Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor.
CDC estimează că aproximativ 500.000 de copii mor în fiecare an ca urmare a faptului că nu se spală pe mâini.
Creierul fiecărui om are „o amprentă a durerii”, arată, în premieră, un studiu
Obezitatea reduce capacitatea creierului de a elibera dopamină, arată un studiu
Noi virusuri descoperite în oceanele lumii au uimit oamenii de știință
Igiena nazală și rolul ei în prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii