Aragazul pe gaz emite niveluri de benzen mai mari decât fumatul pasiv
Aragazul pe gaz poate crește concentrațiile interioare de benzen, o substanță chimică asociată cu cancerul, peste nivelul celor de la fumatul pasiv sau chiar peste nivelurile găsite lângă instalațiile de petrol și gaze, a constatat un nou studiu.
Cercetarea, care a măsurat nivelurile de benzen în 87 de case din California și Colorado, a constatat că aragazul pe gaz și propan emite frecvent benzen la rate cu mult peste valorile sigure de referință stabilite de Organizația Mondială a Sănătății și Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).
Menținerea unei singure plite pe gaz pornită timp de 45 de minute a crescut nivelurile de benzen peste cele ale fumatului pasiv sau la limita celor din fabricile de petrol și gaze, având emisii de 10-25 de ori mai mari decât plitele electrice cu bobine.
Chiar și aragazul cu ardere scăzută sau utilizarea cuptorului cu gaz emite niveluri semnificative de benzen. Plitele cu inducție nu emit deloc benzen, au descoperit cercetătorii.
Cât de periculos este, de fapt, aragazul pe gaz?
Studiul, publicat în American Chemical Society și condus de oameni de știință de la Universitatea Stanford (SUA), este primul care folosește monitoare noi pentru a măsura eficient benzenul în interior.
Chiar și dozele mici de benzen din aer cresc riscul unei varietăți de cancere, inclusiv limfoame și leucemie, prin deteriorarea măduvei osoase. Nivelurile ridicate de benzen pot persista timp de șase ore într-o casă sau într-un apartament după ce aragazul a fost oprit.
„Mi-e greu să găsesc o cauză chimică a leucemiei mai puternică decât benzenul”, a spus Jan Kirsch, oncolog din California, care a spus că oamenii au în casele lor o cauză „foarte puternică” a cancerului celulelor sanguine.
„Cu siguranță că unii oameni au murit din cauza expunerii la benzen în casele lor și, dacă această problemă nu este ameliorată, acest lucru se va întâmpla și de acum înainte”, a spus Kirsch.
„Ideea nu este să stârnim panică, dar există riscuri și vrem să le reducem. Este important ca acest mesaj să ajungă la public, astfel încât să îl poată înțelege și să acționeze în consecință”, a adăugat Kirsch.
Câți oameni mai folosesc plitele cu gaz?
Peste o treime dintre gospodăriile din SUA folosesc aragazul cu gaz, deși multe nu au o ventilație adecvată pentru a ajuta la reducerea nivelurilor periculoase de benzen, au spus cercetătorii. Hotele, chiar și atunci când sunt folosite, de multe ori doar circulă aerul în jurul unei locuințe, mai degrabă decât să expulzeze substanțele chimice dăunătoare, scrie The Guardian.
Rezultatul este un aer interior periculos care adesea rivalizează sau chiar depășește tipul de poluare a aerului exterior care a fost redus prin reglementările privind aerul curat în ultimii 50 de ani.
Aragazul pe gaz „este singurul aparat obișnuit cu combustibili fosili care evacuează poluarea în interior”, a spus Rob Jackson, cercetător la Stanford, care a contribuit la conducerea noii cercetări.
„N-am sta niciodată de bunăvoie deasupra țevii de eșapament a unei mașini, respirând poluarea produsă de aceasta, dar stăm de bunăvoie deasupra aragazului, respirând poluarea pe care o emite acesta”, a adăugat Jackson.
Acum există alternativa mai curată
Decenii de cercetări anterioare au evidențiat pericolele prezentate de un amestec de diferite emisii, incluzând monoxid de carbon și formaldehida, care provin din arderea gazelor în interior. Un studiu de la începutul acestui an a constatat că plitele pe gaz sunt responsabile pentru mai mult de 12% dintre cazurile de astm din copilărie din SUA; cercetări separate arată că o serie de poluanți diferiți sunt emiși de aragaz chiar și după ce acesta este oprit.
„Am încetat să gătim cu cărbune în urmă cu un secol în SUA pentru că gazul este mai curat și astăzi cred că ar trebui să încetăm în cele din urmă să gătim cu gaz pentru că electricitatea este mai curată. Avem o tehnologie mai curată disponibilă astăzi”, a concluzionat Jackson.
Vă recomandăm să citiți și:
Meduza-robot ar putea curăța plasticul din oceane
Poluarea luminoasă poate prelungi sezonul țânțarilor
Poluarea fonică de la nave scade apetitul sexual al crabilor
Cercetătorii brazilieni au descoperit roci din plastic pe o insulă îndepărtată