Un nou tip de beton activat de lumină ar putea „aspira” poluarea din aerul din apropiere și ar putea să o transforme în produse inofensive, valorificând un material care este folosit în aproape toate construcțiile moderne.
Atunci când a fost testat într-un tunel, betonul a reușit să reducă poluarea aerului în interior și să îmbunătățească calitatea aerului, oferind o demonstrație clară a impactului său potențial asupra mediului.
Oamenii de știință cred că au o soluție care ar putea ajuta nu numai la curățarea tunelurilor auto poluate, ci și a întregului aer.
O echipă de la Institutul coreean de Inginerie Civilă și Tehnologie a Construcțiilor (KICT) s-a bazat pe cercetările existente pentru a dezvolta un beton fotocatalitic care se bazează pe un strat exterior pentru a extrage contaminanții din aer.
Stratul exterior este alcătuit din dioxid de titan, care este activat de lumina solară și produce specii reactive de oxigen (ROS) atunci când Soarele strălucește asupra sa.
Aceste ROS reacționează cu poluanții obișnuiți, cum ar fi oxizii de azot și amoniacul, pentru a-i descompune în produse inofensive.
Adăugarea acestui dioxid de titan (TiO2) a reprezentat principalul interes al cercetării până în acest moment, iar cercetătorii au încercat mai multe modalități diferite pentru a identifica cea mai bună opțiune.
Mai întâi au amestecat soluția de TiO2 în amestecul de beton propriu-zis, dar au constatat că acest lucru îi compromitea rezistența, scrie IFL Science.
Apoi au folosit cenușă tratată din timp cu TiO2 și au amestecat-o în beton, fapt ce l-a făcut mai puțin poros decât metoda anterioară, dar tot i-a compromis rezistența, așa că nici asta nu a fost bună.
În cele din urmă, echipa a pulverizat soluția de TiO2 direct pe betonul standard, creând un strat care poate interacționa direct cu poluanții, dar care ar trebui să mențină integritatea structurală a betonului.
Ei au constatat că betonul avea de fapt o rezistență sporită la compresiune după pulverizare și avea aceeași porozitate.
Poluarea luminoasă afectează reproducerea coralilor
Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit ONU
Ar putea fi lâna regenerabilă răspunsul la poluarea din cauza industriei modei?