Deși nu este perfect sferic, mai mult ca sigur Pământul nu este plat. Dar cum a apărut mitul Pământului plat?
Pământul nu este o sferă. De fapt, planeta noastră este un sferoid aplatizat, cu un diametru la ecuator cu 43 km mai mare decât la poli, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA.
Această bombare la ecuator este cauzată de mișcarea de rotire a Pământului, la fel cum învârtirea aluatului de pizza în aer face ca acesta să se aplatizeze din cauza forței centrifuge.
Forța centrifugă este foarte reală în cadrul non-inerțial și nu este imaginară sau fictivă, ci este pur și simplu nefundamentală, deoarece apare din mișcarea de rotire a cadrului.
Mai mult, din cauza munților, a oceanelor, a dealurilor, a canioanelor etc., Pământul nu este cu adevărat nici sferoid aplatizat. Dar aceste abateri de la o formă sferoidă aplatizată perfect netedă reprezintă doar 0,001% din raza planetei, astfel încât Pământul rămâne foarte aproape de a fi un sferoid aplatizat, explică dr. Christopher S. Baird, de la West Texas A&M University (SUA).
De asemenea, practic nimeni nu a crezut vreodată că Pământul este plat. Acesta este un mit, după cum explică istoricul Jeffrey Burton Russell în cartea sa „Inventing the Flat Earth”.
Încă de pe vremea vechilor greci, oamenii știau că Pământul este rotund. În jurul anului 240 î.Hr., Eratostene a calculat circumferința Pământului la o valoare destul de precisă, fără a părăsi vreodată Egiptul, folosind umbre și geometrie.
Cristofor Columb nu a pornit în celebra sa călătorie pentru a dovedi că Pământul este rotund. De fapt, Columb încerca să găsească o rută mai rapidă către India navigând spre vest în loc de est, știind că, deoarece Pământul este rotund, putea merge în ambele direcții.
Mitul Pământului plat a fost creat de autori precum John William Draper și Andrew Dickson White pentru a exagera conflictul dintre religie și știință. Mai mult, istoricul Jeffrey Burton Russell a scris că „eroarea Pământului plat” a prosperat între anii 1870 și 1920, având de-a face cu frământările ideologice de la acea vreme, legate de evoluția biologică.
Pământul are „o nouă Lună”? Obiectul există cel puțin din anul 100 î.Hr.
O nouă misiune NASA va studia norii de gheață și atmosfera Pământului
O insulă vulcanică din Oceanul Indian este locul unui mister geologic
China a început să sape o gaură de 10.000 de metri adâncime în Pământ. Unde vrea să ajungă?