Se pare că bărbații devin tați la vârste tot mai înaintate, iar astfel de cazuri nu mai reprezintă de multă vreme o situație specială.
Ultimul exemplu care a făcut înconjurul lumii este cel al actorului Al Pacino, care va fi tătic la vârsta de 83 de ani. Iubita lui, în vârstă de 29 de ani, este însărcinată.
Al Pacino va face, astfel, parte din clubul în care se află un alt actor cunoscut, Robert de Niro – el are 79 de ani și va avea al șaptelea copil.
Ei nu sunt singurii, pentru că mulți actori, muzicieni sau chiar președinți de state au copii după a doua tinerețe.
Dincolo de aparențele extravagante, există unele riscuri pentru domnii care se află în astfel de situații, spun specialiștii. Ultimele studii arată că sperma bărbaților cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani au o calitate mai redusă în ce privește volumul, numărul spermatozoizilor, sau mobilitatea, notează BBC.
Studiile nu au inclus bărbați de vârsta lui Al Pacino sau Robert de Niro, deoarece astfel de cazuri sunt, în continuare, destul de rare.
Rezultatele cercetărilor mai arată că modificările spermei survenite odată cu trecerea anilor înseamnă că o vârstă înaintată este asociată cu un risc ridicat de infertilitate. De asemenea, și mămica este supusă unui risc, pentru că sunt mai mari șansele de a avea un avort spontan.
Iar îngrijorările nu dispar după ce bebelușul se naște. Încă din anii 1950, există ipoteze potrivit cărora tații în vârstă pot avea copii cu acondroplazie (boală genetică prin care este afectată creșterea oaselor). Pe parcursul anilor, cercetările au indicat, însă, și alte efecte negative.
„A devenit tot mai clar faptul că o vârstă avansată a tatălui, la fel ca și cea a mamei, este asociată cu efectele negative asupra sănătății copilului”, se arată în raportul ultimei cercetări în acest sens.
În paralel, copiii se pot naște cu greutate corporală sub limitele normale sau pot suferi de afecțiuni congenitale cardiace.
Chiar dacă, momentan, cazurile precum ale celor doi actori de la Hollywood rămân o raritate, paternitatea nu mai este de multă vreme doar în curtea celor tineri.
O mutație genetică rară îi permite unei femei să nu simtă niciun fel de durere
„Fântâna tinereții” la șoareci, deblocată cu celule stem modificate genetic
Oamenii de știință au prelungit durata de viață cu un „ceas” genetic sintetic
Premieră mondială: O nouă terapie genetică ar putea încetini apariția bolii Alzheimer