Clodomiro Picado, unul dintre cei mai importanți oameni de știință din Costa Rica, a efectuat cercetări asupra șerpilor veninoși din America Centrală la începutul secolului al XX-lea și a pledat pentru produse mai bune, adaptate la tipurile de șerpi ce trăiau în zonă.
Institutul care îi poartă acum numele – Institutul Clodomiro Picado al Universității din Costa Rica – este unul dintre puținele din lume ce ajută persoanele mușcate de șerpi din America Latină și Africa. Înainte de crearea institutului, oamenii din Costa Rica și din țările învecinate se bazau adesea pe antiveninurile venite de la distanțe atât de mari, din Brazilia sau din alte țări, potrivit Discover Magazine.
Problema este că antiveninul trebuie să fie adaptat la o anumită specie.
Acest lucru se datorează faptului că veninul este adaptat în mod natural la prada care trăiește într-o anumită zonă. În unele cazuri, chiar și veninurile șerpilor din cadrul aceleiași specii diferă substanțial. Veninul provenit de la mortalul Bothrops asper din Brazilia s-ar putea să nu fie la fel de eficient în America Centrală.
Astfel, primul pas în crearea antiveninului potrivit este găsirea speciei corecte de șarpe.
Institutul Clodomiro Picado găzduiește în prezent peste 100 de șerpi. Printre aceștia se numără Bothrops asper – responsabil pentru aproximativ jumătate dintre mușcăturile de șerpi veninoși din Costa Rica – și un număr mare de șerpi de corali.
Cercetătorii extrag veninul din acești șerpi, apoi injectează cantități mici în caii ținuți pe pășunile de pe marea lor proprietate. După ce caii au avut suficient timp să producă anticorpi ca răspuns la venin, cercetătorii le extrag sângele – cu tot cu anticorpi – și îl purifică.
Calul a fost animalul donator preferat al industriei de mai bine de un secol. De ce? Ei bine, aceste creaturi mari și docile transportă mult sânge.
În acest mod se face antiveninul. Practic vorbind, cercetătorii trebuie să se asigure că produsele lor sunt cât mai larg aplicabile cu putință. La urma urmei, victimele nu știu întotdeauna ce le-a mușcat.
Deoarece șerpii au un venin ușor diferit în diferite zone, de exemplu, cercetătorii amestecă veninul prelevat de la șerpii de pe coasta atlantică și de pe coasta pacifică a țării înainte de a-l injecta în cai.
Produsul rezultat în urma acestui proces, PoliVal-ICP, poate trata mușcăturile de la „majoritatea viperelor de importanță medicală din America Centrală și de Sud”, inclusiv șerpii cu clopoței și din America Centrală, precum și alte aproape 40 de veninuri.
Antiveninul nu este ușor de testat. Cercetătorii de la Institutul Colorido Picado folosesc șoareci. Mai întâi injecteză rozătoarele cu veninul șarpelui, apoi le dau antivenin ca să vadă ce se întâmplă. Când jumătate dintre șoareci supraviețuiesc, cercetătorii se gândesc la cum ar funcționa la oameni.
Antiveninul este administrat intravenos, sub formă de perfuzie. Mai întâi, un medic trebuie să încerce să determine ce specie a mușcat victima și dacă a fost injectat venin, deoarece șerpii fac uneori ceea ce se numește „mușcătură uscată”.
Apoi, se introduce o cantitate mică de antivenin corect pentru a se asigura că nu există nicio reacție adversă. Sângele unor persoane va respinge sângele de cal, producând simptome asemănătoare alergiilor sau chiar mai rău. Aproximativ 20 până la 25% dintre toți oamenii experimentează reacții adverse la antiveninuri.
Dar, după 15 minute, dacă nu se detectează nicio reacție, se poate administra mai mult antivenin. Pacienții sunt observați până când coagularea sângelui lor devine normală și, observând cât de eficiente sunt amestecurile în timp, cercetătorii pot perfecționa amestecurile produselor lor antiveninoase.
Accesul la antivenin nu este, însă, mereu la îndemâna tuturor. Mulți oameni care sunt mușcați se află la ore sau chiar zile distanță de cel mai apropiat spital sau clinică ce dispune de antivenin. În momentul în care ajung, produsele antivenin nu sunt suficient de eficiente pentru a salva membre sau, în cel mai rău caz, vieți.
Noi specii de șerpi, descoperite sub cimitire și biserici din Ecuador
Tot ce n-ai știut despre cum se face parmezanul. Vei fi surprins!
Un ocean masiv găsit sub scoarța Pământului conține mai multă apă decât oceanele de la suprafață
Descoperire îngrijorătoare: Microplasticele rămân în căile noastre respiratorii