Ce secrete ascunde cea mai rece regiune a Soarelui?
O echipă internațională de oameni de știință are un nou răspuns la problema încălzirii coronale a Soarelui – cu ajutorul unor noi date obținute cu Telescopul Solar Goode (GST) de 1,6 metri de la Big Bear Solar Observatory (BBSO), operat de Centrul de Cercetare Solară Terestră (CSTR) al Institutului de Tehnologie din New Jersey (NJIT), SUA.
Într-un studiu publicat în revista Nature Astronomy, cercetătorii au dezvăluit descoperirea unei energii intense provenite dintr-o regiune de plasmă relativ rece, întunecată și puternic magnetizată de pe Soare, capabilă să traverseze atmosfera solară.
Cercetătorii spun că această descoperire este cea mai recentă cheie pentru dezlegarea unei serii de mistere conexe referitoare la cea mai apropiată stea a Pământului.
„Problema încălzirii coronale este unul dintre cele mai mari mistere în cercetarea fizicii solare; există de aproape un secol”, a declarat Wenda Cao, director al BBSO și profesor de fizică la NJIT, care este co-autor al studiului.
Un nou răspuns la problema încălzirii coronale a Soarelui
„Cu acest studiu avem răspunsuri noi la această problemă, care ar putea fi cheia pentru a dezlega multe întrebări în ceea ce privește transportul și disiparea energiei în atmosfera solară, precum și natura vremii spațiale”, a adăugat Cao.
Utilizând capacitățile unice de imagistică ale GST, echipa condusă de Yuan Ding a reușit inițial să capteze oscilațiile transversale în cea mai întunecată și mai rece regiune de pe Soare, numită umbra petelor solare.
Astfel de regiuni întunecate ale petelor solare se pot forma atunci când câmpul magnetic puternic al stelei suprimă conducerea termică și împiedică furnizarea de energie din interiorul mai fierbinte către suprafața vizibilă (sau fotosfera), unde temperaturile ating aproximativ 5.000 de grade Celsius.
O energie de undă intensă
Pentru a investiga, echipa a măsurat activitatea legată de numeroase caracteristici întunecate detectate într-o pată solară activă înregistrată la 14 iulie 2015 de către GST – inclusiv mișcările transversale oscilatorii ale plasmei din cadrul umbrei petelor solare în care câmpul magnetic este de peste 6.000 de ori mai puternic decât cel al Pământului.
„Fibrilele apar ca structuri în formă de con, cu o înălțime tipică de 500-1.000 km și o lățime de aproximativ 100 km”, a explicat Vasyl Yurchyshyn, profesor de cercetare NJIT-CSTR de heliofizică și cercetător științific principal la BBSO.
„Durata lor de viață variază între două și trei minute și tind să reapară în aceeași locație în cadrul celor mai întunecate părți ale umbrei, unde câmpurile magnetice sunt cele mai puternice”.
„Aceste fibrile dinamice întunecate au fost observate de mult timp în umbra petelor solare, dar, pentru prima dată, echipa noastră a reușit să detecteze oscilațiile lor laterale care sunt manifestări ale undelor rapide”, a declarat Cao, potrivit EurekAlert.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Prima sondă care a zburat suficient de aproape de Soare a făcut o descoperire surprinzătoare
Chiar dacă noi nu le auzim, de fapt, Soarele scoate sunete
Noi imagini uimitoare cu suprafața Soarelui de la cel mai puternic telescop solar de pe Pământ