Home » Știință » Test de cultură generală. Ce viteză are întunericul?

Test de cultură generală. Ce viteză are întunericul?

Test de cultură generală. Ce viteză are întunericul?
Foto: Christopher S. Baird/Domeniul public
Publicat: 15.06.2023

Cu toții am auzit de viteza luminii. Dar iată o întrebare mai interesantă: ce viteză are întunericul? Iată ce spune știința!

Ce viteză are întunericul? Întunericul călătorește cu viteza luminii.

Mai exact, întunericul nu există în sine ca entitate fizică unică, ci este pur și simplu absența luminii. De fiecare dată când blocați cea mai mare parte a luminii, de exemplu, împreunându-vă mâinile, obțineți întuneric. În contextul vitezei, întunericul este ceea ce obții după ce lumina încetează să mai existe și, prin urmare, întunericul călătorește cu viteza luminii, explică dr. Christopher S. Baird, de la West Texas A&M University (SUA).

Ce viteză are întunericul?

De exemplu, gândiți-vă că vă aflați într-un spațiu îndepărtat, departe de toate sursele de lumină, cum ar fi Soarele, și aveți un bec în vârful navei spațiale. Lumina de la bec se răspândește în toate direcțiile prin spațiu cu viteza luminii.

Dacă stingeți pentru scurt timp becul și apoi îl porniți din nou, există lumina care se deplasează în toate direcțiile dinainte de a reduce luminozitatea becului, iar înainte de asta există lumina care se deplasează în toate direcțiile de după ce ați reaprins becul.

Dar între cele două sfere de lumină nu există lumină, pentru că nu a fost creată nicio lumină atunci când becul a fost stins. Și nicio lumină înseamnă întuneric. Deci există o bandă de întuneric între cele două sfere de lumină. Deoarece ambele sfere de lumină se extind spre exterior în toate direcțiile cu viteza luminii, banda de întuneric dintre ele trebuie să călătorească și ea cu viteza luminii.

Dacă Soarele ar dispărea, după cât timp ne-am da seama?

Vă puteți gândi la întuneric ca fiind ceea ce obțineți imediat după ce sosește ultimul strop de lumină. Deoarece ultimul fragment de lumină călătorește cu viteza luminii, starea imediat următoare trebuie să călătorească tot cu viteza luminii.

Dacă Soarele ar dispărea brusc, ar înceta să mai trimită lumină pe Pământul, astfel că planeta noastră s-ar întuneca. Dar este nevoie de 8 minute și 19 secunde pentru ca lumina Soarelui să ajungă pe Pământ.

Ultimul fragment de lumină emis de Soare chiar înainte de a dispărea ar avea nevoie de 8 minute și 19 secunde pentru a ajunge la noi, iar întunericul care vine imediat după ultimul strop de lumină ar avea nevoie, de asemenea, de 8 minute și 19 secunde pentru a ajunge la noi. Noi, pe Pământ, nu am vedea Soarele dispărând de pe cer decât după 8 minute și 19 secunde.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce nu se vede cerul albastru privit din spațiu?

Începutul sfârșitului: Universul a intrat deja în era sa finală

Test de cultură generală. Este Pluto o planetă?

De ce nu poți bea lichidele cu paiul în spațiu?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase