Descoperire îngrijorătoare: Microplasticele rămân în căile noastre respiratorii
Cercetările arată modul în care microplasticele se pot acumula în interiorul nasului și în partea din spate a gâtului.
Studiile arată că oamenii ar putea inhala echivalentul unui card de credit pe parcursul unei săptămâni întregi. Iar aceste microplastice – resturi minuscule din mediul înconjurător generate prin degradarea produselor din plastic – conțin de obicei poluanți și substanțe chimice toxice.
Microplasticele inhalate pot prezenta riscuri grave pentru sănătate, astfel încât înțelegerea modului în care acestea se deplasează în sistemul respirator este esențială pentru prevenirea și tratarea bolilor respiratorii.
În Physics of Fluids, publicat de AIP Publishing, cercetătorii de la University of Technology Sydney, Western Sydney University, Urmia University, Islamic Azad University, University of Comilla și Queensland University of Technology au dezvoltat un model computațional de dinamică a fluidelor pentru a analiza transportul și depunerea microplasticelor în căile respiratorii superioare.
Microplasticele conțin poluanți și substanțe chimice toxice
„Milioane de tone din aceste particule microplastice au fost găsite în apă, aer și sol. Producția globală de microplastice este în creștere, iar densitatea microplasticelor în aer crește semnificativ”, a declarat autorul Mohammad S. Islam.
„Pentru prima dată, în 2022, studiile au descoperit microplastice în profunzimea căilor respiratorii umane, ceea ce ridică îngrijorare cu privire la pericolele grave pentru sănătate.”
Echipa a explorat mișcarea microplasticelor cu diferite forme (sferice, tetraedrice și cilindrice) și dimensiuni (1,6, 2,56 și 5,56 microni) și în condiții de respirație lentă și rapidă. Microplasticele au avut tendința de a se aduna în punctele fierbinți din cavitatea nazală și orofaringe, sau partea din spate a gâtului, scrie EurekAlert.
„Milioane de tone din aceste particule, găsite în apă, aer și sol”
„Forma anatomică complicată și foarte asimetrică a căilor respiratorii și comportamentul complex al fluxului în cavitatea nazală și orofaringe determină microplasticele să devieze și să se depună în aceste zone”, a declarat Islam.
„Viteza de curgere, inerția particulelor și anatomia asimetrică influențează depunerea globală și cresc concentrația de depunere în cavitățile nazale și în zona orofaringelui.”
Condițiile de respirație și dimensiunea microplasticului au influențat rata globală de depunere a microplasticului în căile respiratorii. O rată de curgere mai mare a dus la o depunere mai mică, iar microplasticele mai mari (5,56 microni) au fost depuse în căile respiratorii mai des decât omologii lor mai mici.
Autorii consideră că studiul lor evidențiază preocuparea reală a expunerii la microplastice și a inhalării acestora, în special în zonele cu niveluri ridicate de poluare cu plastic sau de activitate industrială. Ei speră că rezultatele pot contribui la fundamentarea dispozitivelor de administrare a medicamentelor direcționate și la îmbunătățirea evaluării riscurilor pentru sănătate.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Surpriză! Reciclarea eliberează cantități uriașe de microplastice în mediu
Care sunt consecinţele microplasticelor din corpurile noastre?
Oamenii de știință au descoperit că microplasticele ajung și în creierul uman
Vești îngrijorătoare! Numărul microplasticelor de pe fundul mării s-a triplat în ultimii 20 de ani