Astronomii au folosit o „lupă cosmică rară” pentru a observa o supernovă spectaculoasă
Cercetătorii obțin informații despre modul în care Universul se extinde datorită lentilelor gravitaționale, un fenomen natural care deformează spațiul din jurul galaxiilor și mărește vizual obiectele celeste.
Conform teoriei generale a relativității a lui Albert Einstein, timpul și spațiul sunt contopite într-o masă cunoscută sub numele de spațiu-timp.
Teoria sugerează că obiectele masive, cum ar fi o galaxie sau un roi de galaxii, pot determina curbarea spațiului-timp. Lentilele gravitaționale sunt un exemplu rar, dar observabil, al teoriei lui Einstein în acțiune, scrie EurekAlert.
Masa unui corp ceresc mare poate curba semnificativ lumina în timp ce acesta se deplasează prin spațiu-timp, la fel ca o lupă.
Un fenomen natural care deformează spațiul
Atunci când lumina de la o sursă de lumină mai îndepărtată trece prin această lentilă, oamenii de știință pot folosi distorsiunile vizuale rezultate pentru a vedea obiecte care altfel ar fi prea îndepărtate și prea slabe pentru a fi observate.
O echipă internațională de oameni de știință, printre care se numără și astronomul Igor Andreoni de la Universitatea din Maryland, SUA, a descoperit recent o supernovă cu lentilă gravitațională excepțional de rară, pe care echipa a numit-o ,SN Zwicky.
Situată la peste 4 miliarde de ani-lumină distanță, supernova a fost mărită de aproape 25 de ori de o galaxie din prim-plan care acționează ca o lentilă.
Descoperirea reprezintă o oportunitate unică pentru astronomi de a afla mai multe despre nucleele interioare ale galaxiilor, despre materia întunecată și despre mecanismele care stau la baza expansiunii Universului.
Supernova a fost mărită de aproape 25 de ori
Cercetătorii și-au publicat descoperirile – inclusiv o analiză cuprinzătoare, date spectroscopice și imagini ale SN Zwicky – în revista Nature Astronomy.
„Descoperirea lui SN Zwicky nu numai că prezintă capacitățile remarcabile ale instrumentelor astronomice moderne, dar reprezintă, de asemenea, un pas înainte semnificativ în încercarea noastră de a înțelege forțele fundamentale care modelează Universul”, a declarat autorul principal al lucrării, Ariel Goobar, care este, de asemenea, directorul Centrului Oskar Klein de la Universitatea din Stockholm.
Detectată inițial la Zwicky Transient Facility (ZTF), SN Zwicky a fost rapid semnalată ca obiect de interes datorită luminozității sale neobișnuite. Apoi, folosind instrumentele de optică adaptivă de pe Observatorul W.M. Keck, Very Large Telescopes și Telescopul Spațial Hubble al NASA, echipa a observat patru imagini ale SN Zwicky din diferite poziții pe cer și a confirmat că lentila gravitațională se află în spatele strălucirii extraordinare a supernovei.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cea mai apropiată supernovă de Pământ din ultimul deceniu este vizibilă pe cerul nopții
Astronomii au observat pentru prima dată unde radio emise de o supernovă de tip Ia
Telescopul Webb a fotografiat o stea pe punctul de a deveni supernova
Supernova Tycho este un accelerator de particule cosmic gigantic