A fost descoperită a doua planetă într-un „sistem Tatooine” care orbitează doi sori
Una dintre puținele planete cunoscute care orbitează în jurul a două stele, TOI-1338b, are un însoțitor gigantic în același sistem. Aceasta este a doua oară când cercetătorii află că ceea ce este cunoscut sub numele de sistem Tatooine este multiplanetar.
Majoritatea stelelor cunoscute fac parte din sisteme binare, dar abia acum începem să aflăm cât de bine formează și mențin planetele, astfel că această descoperire umple o mare lacună în cunoștințele noastre.
Sistemele binare pot conține planete atunci când stelele sunt atât de depărtate încât o planetă orbitează în jurul uneia dintre ele și abia dacă este afectată de cealaltă.
Sistemele circumbinare, denumite Tatooine după planeta de origine a lui Luke Skywalker din „Războiul Stelelor”, sunt însă mult mai interesante. Acolo, planetele orbitează în jurul ambelor stele.
Sistemele Tatooine au fost considerate cândva ca fiind puțin probabile, bănuiala fiind că evoluția sistemului va alunga la un moment dat planeta.
Majoritatea stelelor cunoscute fac parte din sisteme binare
Acum am descoperit câteva, dar nu suficiente pentru a căuta modele. Mai mult, nu știm dacă Tatooinele sunt în mare parte lumi singuratice, singura planetă supraviețuitoare a unui sistem sau dacă există în grupuri.
O lucrare ne ajută să răspundem la această întrebare. Din 2018, Telescopul Spațial TESS caută planete care traversează fața stelelor lor în sisteme denumite TOI (Tess Objects of Interest).
Un subset de TOI-uri sunt sisteme binare, pentru care a fost rezervat numele Binaries Escorted By Orbiting Planets (BEBOPs) în cazul în care vom găsi vreunul, scrie IFLScience.
În 2020, o planetă TOI-1338b a fost descoperită în datele TESS de către adolescentul Wolf Cukier în a treia zi a stagiului său la NASA, astfel că sistemul a primit numele BEBOP-1. Din păcate, deși TESS poate identifica prezența unei planete și lungimea orbitei sale, mari întrebări rămân fără răspuns.
„Metoda de tranzit ne-a permis să măsurăm dimensiunea lui TOI-1338b, dar nu și masa sa, care este cel mai fundamental parametru al planetei”, a declarat dr. Matthew Standing, într-un comunicat.
Tatooinele sunt în mare parte lumi singuratice
Standing și colegii au pornit în căutarea masei lui BEBOP-1b folosind metoda vitezei radiale, cunoscută și sub numele de woblare Doppler, prin care au fost găsite primele planete în afara Sistemului Solar.
Nu au găsit-o, complicațiile legate de faptul că două stele se afectează reciproc fac ca astfel de detecții să fie deosebit de dificile. În schimb, cercetătorii au găsit o planetă masivă, de aproape două ori mai îndepărtată: BEBOP-1c.
„BEBOP-1c are o perioadă orbitală de 215 zile și o masă de 65 de ori mai mare decât cea a Pământului, care este de aproximativ cinci ori mai mică decât masa lui Jupiter”, a explicat Standing. Cu o distanță orbitală similară cu cea a lui Venus, acest lucru lasă mult loc mai departe în sistemul BEBOP-1 pentru și mai multe planete, dar s-ar putea să ne luptăm să le detectăm dacă masele lor nu sunt, de asemenea, foarte mari.
Astronomii sunt nerăbdători să găsească mai multe Tatooine, în ciuda provocărilor mai mari în comparație cu alte sisteme, din cauza a ceea ce ne pot învăța despre formarea planetelor în general.
Studiul este publicat în revista Nature Astronomy.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Astronomii au detectat atracția gravitațională exercitată de o exoplanetă care orbitează două stele
Unde este mai probabil să existe viaţă extraterestră în Univers?
Telescoapele TESS și Spitzer ale NASA au descoperit o exoplanetă acoperită cu vulcani