Orezul este un aliment de bază pentru miliarde de oameni din Asia și Africa. Este, de asemenea, un ingredient versatil pentru multe feluri de mâncare emblematice din întreaga lume, cum ar fi dolma din Grecia, risotto din Italia, paella din Spania și orezul cu lapte. Dar întrebarea de pe buzele tuturor este dacă trebuie să spălați orezul înainte de a-l găti.
Experții culinari susțin că prespălarea orezului reduce cantitatea de amidon provenită din boabele. Puteți vedea acest lucru în apa de clătire tulbure, despre care studiile au arătat că este amidonul liber (amiloză) de pe suprafața bobului de orez, produs de procesul de măcinare.
În cercurile culinare, spălarea este recomandată pentru unele feluri de mâncare atunci când se dorește separarea boabelor. Cu toate acestea, pentru alte feluri de mâncare, cum ar fi risotto, paella și orezul cu lapte (unde aveți nevoie de un efect lipicios, cremos), spălarea este evitată.
Alți factori, cum ar fi tipul de orez, tradiția familiei, avertismentele locale de sănătate și chiar timpul perceput și efortul necesar vor influența preferința de a spăla sau nu orezul.
Un studiu recent a comparat efectul spălării asupra „texturii lipicioase” de la trei tipuri diferite de orez de la același furnizor. Cele trei tipuri au fost orezul glutinos, orezul cu bob mediu și orezul Jasmine. Aceste diferite tipuri de orez fie nu au fost spălate deloc, fie au fost spălate de 3 ori cu apă, fie de 10 ori cu apă.
Spre deosebire de ceea ce vă vor spune bucătarii, acest studiu a arătat că procesul de spălare nu a avut niciun efect asupra lipiciului (sau a durității) orezului, subliniază Science Alert.
În schimb, cercetătorii au demonstrat că lipiciul nu se datorează amidonului de suprafață (amiloză), ci mai degrabă unui amidon diferit, numit amilopectină, care curge din boabele de orez în timpul procesului de gătire. Cantitatea scursă diferă de la un tip de orez la altul.
Așadar, tipul de orez (și nu dacă spălați orezul sau nu) este esențial pentru „lipici”. În acest studiu, orezul glutinos a fost cel mai lipicios, în timp ce orezul cu bob mediu și orezul Jasmine au fost mai puțin lipicioase și, de asemenea, mai dure, conform testelor de laborator. (Duritatea este reprezentativă pentru texturile asociate cu mușcarea și mestecarea.)
În mod tradițional, orezul era spălat pentru a îndepărta praful, insectele, pietrele mici și bucățile de coajă rămase din procesul de decorticare. Acest lucru încă poate fi important pentru unele regiuni ale lumii în care procesarea nu este la fel de meticuloasă și îi poate liniști pe alții.
Mai recent, odată cu utilizarea intensă a materialelor plastice în lanțul de aprovizionare cu alimente, s-au găsit microplastice în mâncare, inclusiv în orez. S-a demonstrat că procesul de spălare elimină până la 20% din materialele plastice din orezul negătit.
Același studiu a constatat că, indiferent de ambalajul (pungi de plastic sau de hârtie) în care cumpărați orez, acesta conține același nivel de microplastice. Cercetătorii au arătat, de asemenea, că plasticul din orezul instant (pregătit) este de patru ori mai mare decât în orezul nefiert. Dacă spălați orezul instant în prealabil, puteți reduce materialele plastice cu 40%.
De asemenea, se știe că orezul conține niveluri relativ ridicate de arsenic, din cauza faptului că recolta absoarbe mai mult arsenic pe măsură ce crește. S-a demonstrat că spălarea orezului elimină aproximativ 90% din arsenul bioaccesibil, dar clătește și o mare cantitate de alți nutrienți importanți pentru sănătatea noastră, cum ar fi cuprul, fierul, zincul și vanadiul.
Pentru unii oameni, orezul oferă un procentaj mic din aportul zilnic din acești nutrienți și, prin urmare, spălarea va avea un impact mic asupra sănătății. Dar pentru populațiile care consumă zilnic cantități mari de orez spălat intens, spălarea ar putea avea un impact asupra nutriției generale.
Un alt studiu a analizat și alte metale grele, plumb și cadmiu, în plus față de arsen; studiul a constatat că prespălarea a scăzut nivelul tuturor acestora de la 7%-20%. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat cu privire la riscul expunerii la arsenicul din apă și alimente.
Nivelurile de arsen din orez variază în funcție de locul în care este cultivat, de soiurile de orez și de modul în care este gătit. Cel mai bun sfat rămâne să spălați în prealabil orezul și să vă asigurați că consumați o varietate de cereale.
Un studiu din 2005 a constatat că cel mai mare nivel de arsenic a fost găsit în Statele Unite. Cu toate acestea, este important să rețineți că arsenul este prezent și în alte alimente, inclusiv în produsele făcute din orez (prăjituri, biscuiți dulci sau sărați și cereale), în algele marine, în fructele de mare și în legume.
Pe scurt, nu. Spălarea orezului nu va avea niciun efect asupra conținutului de bacterii al orezului gătit, deoarece temperaturile ridicate de gătire vor ucide toate bacteriile prezente.
Ceea ce este mai îngrijorător este cât timp păstrați orezul fiert sau orezul spălat la temperatura camerei. Gătitul orezului nu ucide sporii bacterieni de la un agent patogen numit Bacillus cereus.
Dacă orezul umed sau orezul gătit este păstrat la temperatura camerei, acest lucru poate activa sporii bacterieni care încep să crească. Aceste bacterii produc apoi toxine ce nu pot fi dezactivate prin gătit sau reîncălzire; aceste toxine pot provoca boli gastrointestinale severe.
Așadar, evitați să păstrați pentru prea mult timp la temperatura camerei orezul spălat sau gătit.
Când ar trebui să te îngrijoreze consumul de zahăr?
Este mâncarea cu adevărat expirată? Etichetele alimentelor înseamnă cu totul altceva
Îndulcitorii artificiali nu ajută la controlul greutății, anunță OMS