De ce nu s-a prăbușit Big Bangul într-o gaură neagră uriașă?

17 06. 2023, 17:00

De ce nu s-a prăbușit Big Bangul într-o gaură neagră uriașă? Răspunsul ar putea fi mai simplu decât pare.

În ciuda densităților enorme, motivul pentru care nu s-a prăbușit Big Bangul într-o gaură neagră este că, pur și simplu, nu exista nimic în care să se prăbușească.

Este relativ simplu să creați o gaură neagră dacă sunteți suficient de persistenți. Tot ce trebuie să faceți este să aplicați suficientă presiune și să continuați să striviți acel ceva până la volume incredibil de mici.

La un moment dat, sub un prag critic, forța gravitațională devine atât de puternică încât copleșește orice altă forță a naturii, creând o gaură neagră. Dacă ar fi să luăm un om și să îl strivim până la dimensiunea unui nucleu atomic, acesta ar deveni o gaură neagră cu lățimea unui nucleu atomic și cu masa unei ființe umane.

Am putea repeta procesul cu Pământul, creând o gaură neagră cu masa Pământului, dar de dimensiunea unei boabe de fasole.

De ce nu s-a prăbușit Big Bangul?

Găurile negre sunt incredibil de comune în Univers. Acestea apar în mod natural atunci când stelele masive mor. Au atât de multă masă strivită în miez încât gravitația poate continua, scrie Phys.org.

Cheia pentru a face găuri negre este densitatea. Este nevoie de o densitate incredibil de mare pentru a declanșa o forță gravitațională suficientă. Chiar dacă Universul din ziua de azi nu este deloc dens, cu o densitate medie de aproximativ un atom de hidrogen pe metru cub, începuturile sale erau foarte diferite.

Cu miliarde de ani în urmă, Universul era mult mai mic decât este astăzi și asta înseamnă că densitatea lui era mult mai mare. Așa că este firesc să ne întrebăm de ce Universul nu s-a prăbușit direct într-o gaură neagră.

Dar pentru a face o gaură neagră nu este nevoie doar de densitate, este nevoie de o diferență de densitate. Pentru a simți forța gravitațională este nevoie de o diferență de densitate între două locuri.

Dacă cantitatea de materie este constantă de-a lungul unui volum și nu există diferențe, nu va exista nicio forță gravitațională netă în nicio direcție. Pentru a face o gaură neagră este nevoie de foarte multă materie care să fie strivită într-un volum foarte mic și, în mod esențial, să aibă o grămadă de spațiu gol în jurul ei. În acest fel, forța gravitațională poate acționa și se poate forma o gaură neagră.

Începuturile Universului

Chiar dacă Universul timpuriu era incredibil de dens, era, de asemenea, incredibil de uniform. Densitatea medie în tot Universul era aceeași de la un loc la altul. Nu au existat suficiente diferențe pentru a declanșa formarea găurilor negre.

Dar cum rămâne cu însuși Universul? Cu siguranță că toată acea materie din Univers ar fi putut opri Big Bangul și să prăbușească totul înapoi în singularitate. Dar aceasta nu ar fi strict formarea unei găuri negre. Găurile negre sunt puncte de densitate infinită care se află în interiorul spațiului. Singularitatea de la Big Bang a fost o concentrare infinită a spațiului însuși.

Dar în orice caz, Big Bangul nu s-a prăbușit pentru că Universul a fost dinamic la începuturile sale; evolua. Era în schimbare. Și cel mai important, se extindea. Expansiunea Universului la începuturile sale a împiedicat prăbușirea întregii materii.

Dacă universul nostru s-ar fi născut cu mult prea multă materie, aceasta ar fi putut încetini această expansiune. Dar adevărul este că nu era suficientă materie pentru a face acest lucru, iar expansiunea universului a fost capabilă să dilueze materialul cosmosului suficient astfel încât să nu se mai poată prăbuși niciodată.

Vă recomandăm să citiți și:

Începutul sfârșitului: Universul a intrat deja în era sa finală

Test de cultură generală. Este Pluto o planetă?

Strălucirea misterioasă din galaxia spirală Messier 64 a fost explicată de astronomi

De ce nu poți bea lichidele cu paiul în spațiu?