Sonda Mars Express sărbătorește 20 de ani printr-o fotografie fără precedent cu planeta Marte
O nouă imagine uimitoare arată Marte într-o lumină cu totul nouă, dezvăluind detalii complicate ale suprafeței marțiene. Imaginea a fost publicată pentru a celebra 20 de ani de la lansarea sondei spațiale Mars Express a Agenției Spațiale Europene (ESA).
De când Mars Express a intrat pe orbită în jurul lui Marte, în ziua de Crăciun a anului 2003, sonda a surprins imagini ale suprafeței marțiene de la o altitudine de aproximativ 300 de kilometri, cea mai apropiată distanță pe care nava spațială o atinge de Planeta Roșie. Astfel, rezultă imagini cu o lățime de aproximativ 50 de kilometri, potrivit Space.com.
Totuși, acest nou mozaic a fost creat printr-o metodă ușor diferită, folosind datele colectate de Camera Stereo de Înaltă Rezoluție (HRSC) a navei spațiale. Mozaicul a fost construit din 90 de imagini pe care HRSC le-a surprins în timp ce se afla la o înălțime mai mare deasupra lui Marte, pe orbita sa eliptică. De la altitudini cuprinse între 4.000 ți 50.000 de kilometri deasupra suprafeței marțiene, HRSC poate capta imagini cu o lățime de 2.500 de kilometri.
Planeta Roșie, văzută într-o multitudine de culori
Noua imagine a Planetei Roșii o prezintă într-o multitudine de culori. Faimoasa colorație roșiatică a planetei Marte este rezultatul fierului oxidat, dar această imagine prezintă și regiuni întunecate sau unele albastre. Acestea sunt rezultatul activității vulcanice care depune nisipuri bazaltice de culoare gri-neagră pe suprafața marțiană, creând straturi întunecate de nisip pe scară largă.
Pe măsură ce vânturile de pe Marte deplasează aceste nisipuri întunecate, acestea se adună și creează dune mari de nisip și câmpuri de dune atunci când sunt prinse în craterele lăsate de impactul cu asteroizi.
Mozaicul arată și regiuni mai deschise și chiar albe pe suprafața Planetei Roșii – un rezultat al alterării rocilor de către apă în trecutul îndepărtat al planetei, acum aridă. Deosebit de luminoase sunt argilele și mineralele de sulfat alterate de apă, a căror prezență a fost confirmată de un alt instrument de la bordul Mars Express, Omega Spectrometer, în august 2022.
Misiunea Mars Express va dura până în 2026
Mineralele de sulfat sunt vizibile în imagine în interiorul unui sistem de canioane marțiene numit Valles Marineris, care se întinde pe suprafața marțiană la est de regiunea Tharsis, pe o distanță de peste 4.000 de kilometri.
Depozitele de sulfați ca acesta sugerează că au fost umezite de apă în condiții mai acide decât cele care ar fi fost găsite în regiunile cu depozite de argilă, ceea ce implică regiuni ale lui Marte care, chiar și în trecutul său apos, ar fi fost mai puțin ospitaliere pentru viață.
Misiunea ESA a fost inițial așteptată să funcționeze doar pentru un an marțian, echivalentul a 687 de zile terestre. Durata de viață a misiunii Mars Express a fost prelungită să dureze cel puțin până în 2026, ceea ce înseamnă că instrumentul HRSC are suficient timp să furnizeze mai multe imagini uimitoare cu Marte.
Vă mai recomandăm și:
De ce caută cercetătorii peșteri pe planeta Marte?
Una din zece stele înghite o planetă cu masa lui Jupiter, arată un studiu
Telescopul Webb a descoperit peste 700 de galaxii antice care au inundat Universul cu lumină