Home » Știință » Arhitecții au creat cărămizile biodegradabile din ciuperci

Arhitecții au creat cărămizile biodegradabile din ciuperci

Publicat: 13.06.2023

Arhitecții au creat cărămizile biodegradabile din ciuperci care pot fi folosite în construcții și producție.

Filamentele din care sunt făcute cărămizile biodegradabile din ciuperci se numesc micelii. Ca parte vegetativă a unei ciuperci, miceliul folosește deșeurile agricole precum cojile de orez și paiele drept catalizatori pentru răspândire. Acest proces nu necesită un aport de energie și nu generează pierderi suplimentare.

Materialele biocompozite pe bază de micelii au fost deja aplicate în domenii precum construcții, producție și agricultură. Iar cercetătorii de la PLP Labs (Marea Britanie) au făcut un experiment de un an în care au explorat capacitățile de construire ale biocompozitelor pe bază de micelii.

„Următoarea eră din istoria omenirii este Simbiocenul, o perioadă de reintegrare a oamenilor cu natura”, spune PLP Labs. Studiul lor se concentrează pe înțelegerea capacităților structurale și a potențialului arhitectural al miceliilor.

Cum sunt realizate cărămizile biodegradabile din ciuperci?

Materialele utilizate în construcții, cum ar fi oțelul și betonul, nu sunt biodegradabile sau regenerabile, spre deosebire de biocompozitele pe bază de micelii, care pot fi cultivate și recoltate cu un impact minim asupra mediului. De asemenea, cele din urmă sunt ușoare, rezistente la foc și au proprietăți bune de izolare, a remarcat echipa, potrivit Interesting Engineering.

În experiment, cercetătorii mai întâi au imprimat 3D un bloc de lemn și i-au introdus un substrat care a fost împachetat cu micelii. Miceliul a crescut în câteva săptămâni. După ce a fost uscat folosind căldură intensă, miceliul a colonizat apoi substratul și a creat un material durabil care putea fi modelat în diferite forme. Temperaturile crescute au fost necesare pentru a preveni creșterea ulterioară a miceliului.

Ce este Simbiocenul?

Potrivit Architecture 2030, o organizație non-profit înființată ca răspuns la amenințarea schimbărilor climatice, mediul construit generează 40% din emisiile anuale globale de CO2. Operațiunile de construcție sunt responsabile pentru 27% din aceste emisii. Materialele de construcție și infrastructură și construcțiile sunt responsabile pentru încă 13% anual.

PLP Labs vrea să revoluționeze industria construcțiilor prin proiectare și construire în baza principiilor Simbiocenului. „Credem că arhitecții și designerii urbani au un rol în colaborarea cu natura pentru a cultiva peisajul urban al simbiocenului”, a spus laboratorul. Simbiocenul a fost inventat de filosoful de mediu Glenn A. Albrecht, care a spus că aceste este epoca din istoria omenirii care urmează după Antropocen (Era omului). Această nouă eră se va concentra pe conviețuirea dintre omenire și lumea naturală.

Vă recomandăm să citiți și:

Mușuroaiele de termite dețin secretul pentru clădiri mai eficiente energetic

O echipă din Hong Kong a obținut o eficiență record cu celule solare organice

O echipă a creat materialul textil care te protejează de țânțari

Inginerii au reușit să producă energie „curată” din umiditatea din aer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase