Owen Gingerich, astronom renumit și cunoscut pentru interesul său pentru istoria domeniului, atât de pasionat încât și-a dedicat ani din viață în căutarea tratatelor revoluționare ale lui Nicolaus Copernic, nu s-a sfiit să atribuie lui Dumnezeu crearea Cosmosului pe care îl studia cu atât de multă dragoste.
Gingerich a murit în data de 28 mai a.c., la vârsta de 93 de ani, potrivit The New York Times. Fiul său Jonathan a confirmat vestea.
Profesorul Gingerich a predat mulți ani la Universitatea Harvard, fiind un profesor și scriitor apreciat. În timpul deceniilor de predare, Gingerich se costuma adesea într-un academician al secolului XVI-lea, vorbitor de limbă latină, sau susținea demonstrații memorabile pentru studenții săi.
Spre exemplu, jurnaliștii de la Boston Globe scriau în 2004 că profesorul „se arunca singur din sala de clasă cu forța unui extinctor pentru a demonstra una dintre legile lui Newton”.
Științele, în special astronomia, îl entuziasmau.
În 2006, profesorul Gingerich s-a aflat în centrul unei mari controverse după ce a fost ales să conducă o comisie pentru Uniunea Astronomică Internațională ce urma să decidă dacă Pluto este sau nu o planetă, o dezbatere eternă în comunitatea astronomilor. Comisia a recomandat ca Pluto să rămână la clasificarea de „planetă”, însă membrii uniunii au respins propunerea și i-au schimbat clasificarea, astfel că Pluto a devenit „o planetă pitică”. Acea decizie l-a afectat pe Gingerich.
„Consider că este o catastrofă lingvistică”, declara la acea vreme pentru The Guardian.
Gingerich a fost crescut în cultul menoniților și a fost student al Colegiului Goshen, instituție menonită din statul american Indiana. Studia chimia, însă era atras de astronomie. Un profesor i-a oferit un sfat care avea să-i schimbe viața: „Dacă simți chemarea astronomiei, ar trebui să o urmezi. Nu putem să-i lăsam pe ateiști să domine vreun domeniu”.
Owen Jay Gingerich s-a născut la 24 martie 1930, în sud-estul Washington, Iowa. Tatăl său, Melvin, era profesor de istorie la liceu care mai apoi devenise profesor de colegiu, iar mama sa, Verna, era casnică. Ambii părinți erau membri activi ai cultului menonit.
La Colegiul Goshen, acolo unde a absolvit în 1951, Gingerich a căpătat un interes pentru jurnalism și a fost editor al ziarului colegiului. De asemenea, Gingerich lucrat pe timpul verii la Observatorul Colegiului de la Harvard și a aplicat pentru studii la Harvard, cu speranța de a fi jurnalist în domeniul științei.
A primit diploma de master de la Harvard în 1953 și a finalizat doctoratul în 1962. A început să predea la scurt timp după aceea și s-a pensionat în 2000.
S-a căsătorit cu Miriam Sensenig în 1954. Au avut împreună trei fii, trei nepoți și un strănepot.
Nu era de acord cu cei care ignorau știința și proclamau Biblia drept fapt istoric. Totuși, așa cum a scris chiar el în „Universul lui Dumnezeu”, era „convins personal că un Creator superinteligent există dincolo și în Cosmos”.
Profesorul Gingerich, astronom senior emerit la Observatorul Smithsonian pentru Astrofizică, a scris nenumărate articole de-a lungul carierei, nu doar cărți. Într-un articol pentru Science and Technology News din 2005, Gingerich a scris despre dezbinarea dintre teoriile evoluției ateistice și cele ale evoluției teistice.
„Sincer vorbind, nu ține de știință să demonstreze asta într-un fel sau altul. Știința nu se va prăbuși dacă unii practicanți sunt convinși că, ocazional, a existat o contribuție creativă în lungul lanț al existenței”, scria la acea vreme Gingerich.
Astronomii au pornit în căutare de semnale extraterestre din inima Căii Lactee
Astronomii au detectat două super-Pământuri care orbitează o stea din apropiere
Astronomii au detectat 25 de semnale radio noi care se tot repetă în spațiu